Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den stratejik Çin ziyareti


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in resmi davetlisi olarak geldiği Çin'de ziyaretini sürdürüyor.

Aliyev, Çin'e gerçekleştirdiği ikinci devlet ziyaretinde bugün Çin Halk Toplantı Sarayı'nda Xi Jinping tarafından askeri törenle karşılandı. Törende Aliyev'e Çinli ilkokul öğrencileri de ellerinde Azerbaycan Çin bayraklarıyla sevgi gösterisinde bulundu.

Törenin ardından iki liderin başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmelere geçildi ve işbirliği anlaşmaları imzalandı. Görüşmede Xi, Azerbaycan'da kısa süre önce petrol platformundaki yangında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Aliyev ise Rusça yaptığı konuşmasında, Çin'i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Görüşmenin ardından iki lider, ikili gelişmeyi artırmak ve dostluğu derinleştirmek için ortak bildiriyi imzaladı. Sonrasında ise iki liderin huzurunda iki ülkenin ilgili yetkilileri, tarım, eğitim, sivil havacılık, demiryolu, ulaştırma ve ticaret gibi alanlardaki işbirliği anlaşmasına imza attı.

Görüşme sonrası Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Başkanı Gui Congyou, Aliyev'in ziyaretinin önemini üç ayrı maddede açıkladı. Gui bunlardan birincisinin, "iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güvenin arttırılmasına ve iki ülke arasındaki uluslararası konularda karşılıklı destek ve iş birliğinin sağlanmasına katkı" olduğunu ifade etti. İkincisinin iki tarafın birbirlerinin büyüme stratejilerini karşılaştırma ve üst düzeyde tanıma fırsatı bulma olduğunu söyleyen Gui, üçüncüsünün de Xi Jinping'in 2013'te öne sürdüğü 21. Yüzyıl İpek Yolu Ekonomik Kuşağı (Bir Kuşak-Bir Yol) önerisinin başarılı olmasına katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

Gui konuşmasında, "Bir Yol-Bir Kuşak" önerisi kapsamında, iki tarafın da bağlantı işbirliğini gerçekleştireceklerini, bunun için de demiryolu inşasına önem verdiklerini kaydetti. Gui bu sayede Çin mallarının eski İpek Yolu ile Avrupa'ya ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.

ÇİN MALLARI, AZERBAYCAN VE TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA GİDECEK

Gui konuşmasında Aliyev'in, Xi Jinping ile görüşmesinde, Çin mallarının Avrupa'ya ulaşması için en kısa yolun, demiryolları ile Türkiye'yi de kapsayacak şekilde Avrupa'ya ulaştırılması olduğunu vurguladığını ifade etti. Aliyev'in ayrıca, Çin'i, Azerbaycan'daki liman inşasına katılmaya davet ettiği bilgisini veren Gui, tüm bunların, "arabağlantı işbirliğinin birer örnekleri" olduğunu söyledi.

Toplantıda, terörle mücadele konusunun görüşülüp görüşülmediği sorusuna da Gui, "görüşüldü" cevabını verdi. Gui, Aliyev'in terörün tüm insanlığın düşmanı olduğunu söylediğini aktararak, iki ülkenin terörle mücadele işbirliğini arttırmayı kararlaştırdıklarını ifade etti.

Aliyev bu sabah da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pekin'de Çin Meclis Başkanı Zhang Dejiang ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Aliyev ayrıca, Çin'in elektronik ve telekomünikasyon devi Huawei'in Pekin'deki merkezini gezdi.

Aliyev, yarın da Pekin'de Renmin (Halk) Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Çin ziyaretine İpek Yolu'nun başlangıcı olarak bilinen Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin başkenti Xi'an şehrinden başlamıştı.

Aliyev, Mart 2005'te Çin'e resmi bir ziyarette bulunmuş, 8 Ağustos 2008'de ise Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine de katılmıştı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 15 Ekim 2003 yılında Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Çin'i dördüncü kez ziyaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Aliyev, 21 Mayıs 2014'te katıldığı Çin'in Şanghay şehrindeki "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı" (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde de Xi ile görüşmüştü.stratejik-Cin-ziyareti-1963332.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den stratejik Çin ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER