'Bakliyat yılı fırsat,Türkiye sürecin dışında kalmamalı'


Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 2016 yılının 'Bakliyat Yılı' olarak ilan edilmesiyle ilgili konuştu. Üretici, sanayici ve ihracatçıların birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyleyen Tiryakioğlu, "Ülkemizin böylesi önemli bir organizasyonda sürecin dışında kalması Kanada, Hindistan, Pakistan ve Amerika gibi bakliyatta söz sahibi diğer ülkelerin yararına olacaktır." dedi.

Türkiye'nın tarım konundaki tecrübesini ve güçlü yönlerini iyi kullanarak bakliyat yılından en kazançlı çıkan ülke olabileceğine dikkat çeken Tiryakioğlu, "Bakliyat ürünlerimizi tanıtmak ve dış pazarlarda bu ürünlerimize yeni kapılar aralayabilmek için uluslararası düzeyde elimize önemli bir fırsat geçti. Bu durumu ortak çaba ve gayretlerle ihracatın artırılması noktasında olumlu bir noktaya getirebiliriz. Bilindiği üzere Türkiye nohut ve mercimeğin en eski ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi olarak kabul edilmekte. Dünya kırmızı mercimek ve nohut üretiminde ilk 5 ülke arasındayız. Kuru bakla üretiminin her yıl arttığı ülkemizde '2016 Bakliyat Yılı' için üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Ülkemizin böylesi önemli bir organizasyonda sürecin dışında kalması Kanada, Hindistan, Pakistan ve Amerika gibi bakliyatta söz sahibi diğer ülkelerin yararına olacaktır." şeklinde konuştu.

"PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK"

Hayvansal gıdaların temel alternatifi ve proteince oldukça zengin olan bakliyatın bilinçsizlik ve tanıtım sorunlarından dolayı dünya ölçeğinde istenilen seviyede tüketilmediğine işaret eden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Gelecek nesillerin beslenme alışkanlığına negatif etkiler doğuracak olan bu durumun dünya toplumlarına anlatılabilmesi için BM'nin aldığı bu karar stratejik önem taşımakta. Dünya'da 1 milyar insanın aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ettiği, yaklaşık 800 milyon kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı günümüzde bakliyat sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım noktasında ciddi alternatif oluşturmakta. Bu nedenle yapılacak olan tanıtımlarda Baklagillerin sağlık ve beslenme açısından faydalarına dikkat çekilmesi dünya genelinde bu ürünlere olan ilgiyi artıracaktır." Tiryakioğlu, ayrıca 2016 Bakliyat yılı tanıtım sürecinde besin değerinin daha da artması için bakliyatın bulgurla tüketilmesinin özellikle tavsiye edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Bakliyat yılı fırsat,Türkiye sürecin dışında kalmamalı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER