"7 Haziran seçimleri adil olmadı, 1 Kasım seçimleri şiddet ortamında yapıldı"


İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 7 Haziran seçimlerinin adil bir ortamda yapılmadığını, 1 Kasım seçimlerinin de şiddet ortamı içinde geçtiğine dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD genel merkez binasında 7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdi. Türkdoğan, 7 Haziran seçimlerinin adil ortamda yapılmadığını söyledi. Türkdoğan, "7 Haziran seçim sürecinde seçimlerin dürüstlüğü ilkesi hayata geçirilememiş, seçimlerin güvenliği sağlanamamış, seçimler adil bir ortamda yapılamamıştır." dedi.

1 Kasım seçimlerinin de şiddet ortamı içinde yapıldığını dile getiren Türkdoğan, "7 Haziran 2015 - 9 Kasım 2015 tarihleri arasında silahlı çatışma ortamı dışında doğrudan doğruya büyük çoğunluğu devletin silahlı güçleri tarafından olmak üzere 128 sivil yaşamını yitirdi, 195 sivil yaralandı." ifadesini kullandı.

'7 HAZİRAN-9 KASIM ARASINDA 150 ASKER, POLİS VE KORUCU ŞEHİT OLDU'

Türkdoğan, 7 Haziran-9 Kasım 2015 tarihleri arasındaki silahlı çatışmalarda 150 asker, polis ve korucunun hayatını kaybettiğini, 421 kişinin de yaralandığını belirtti. Türkdoğan, bu süreç içinde silahlı çatışma ortamı içerisinde kalan sivillerden 9'unun yaşamını yitirdiğini, 101'inin de yaralandığını kaydetti.

Türkdoğan, 1 Kasım seçimleri ile ilgili ihlal tespit ettiklerini belirterek, bunu şu şekilde açıkladı: "Sandık başkanları oy verme günü oy verme işlemi devam ederken sandık sonuç tutanağını görevlilere imzalattılar. Bunun çok sayıda örneğine tanık olduk. YSK'yı bu konuda uyardık, bununla ilgili basın açıklaması yapmasını istedik. Böyle bir işlem yapılmışsa bunun iptal edilmesi gerektiğini, sayım bittikten ve müşahitlerin huzurunda böyle bir işlem yapılacağı ile ilgili açıklama yapmasını istedik. YSK bununla ilgili açıklama yapmadı. Türkiye'de 175 bin sandık vardı. Her partinin her sandıkta görevlisi yok. Böyle bir şaibe altında kaldı 1 Kasım seçimleri."

1 Kasım seçimlerinde halkın barışta ısrarcı olduğunu belirten Trükdoğan, kendilerinin de barıştan yana olduklarını vurguladı. Türkdoğan, "PKK'yı bir an önce çatışmasızlığa davet ediyoruz. Silahlı çatışma ortamını artırarak sonuç alınamaz. Biraz önce sayısını verdiğimiz insanlarımız hepsi bizim canımız. Biz artık canlarımızdan bir can daha eksilmesini istemiyoruz." dedi.

'EN ÖNEMLİ SORUN YENİ VE DEMOKRATİK ANAYASA NASIL YAPILACAK'

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1 Kasım seçimleri sonrasında AK Parti'nin 4. kez tek başına iktidara geldiğini kaydetti. Türkiye'nin sorunlarının olduğu gibi durduğuna dikkat çeken Türkdoğan, iktidarın bu sorunları çözmesi gerektiğini söyledi. Tükdoğan, "En önemli sorun yeni ve demokratik anayasa nasıl yapılacak. Anayasa'nın yeniden sil baştan yazılması lazım. Anayasa'nın yazılırken çeşitli ilkeleri dikkate alması lazım. Eşitlik, özgürlük, barış, adalet, demokrasi, hukukun üstünlüğü, çoğulculuk, yerinden yönetim ilkelerini esas almalı. Anayasa insan haklarına dayalı olmalı ve temel hak ve özgürlüklere aykırı hiçbir önermeyi içermemelidir. Anayasa yeniden yapılırken Türkiye'nin temel sorunlarını çözecek şekilde tasarlanmalıdır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "7 Haziran seçimleri adil olmadı, 1 Kasım seçimleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER