Baro Başkanı Çıtırık: Türkiye'nin insan hakları karnesi olumsuzluklarla dolu


Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Rusya ile Türkiye'nin hak ihlalleri konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne yapılan başvurularda birbiriyle yarıştığını söyleyerek, Türkiye'nin insan hakları karnesinin olumsuzluklarla dolu olduğunu belirtti.

Adana Barosu Tesisleri'nde avukatlara yönelik düzenlenen 'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru' konulu konferansın açılışında konuşan Baro Başkanı Çıtırık, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olan Türkiye'nin 1987 yılında bireysel başvuru, 1990 yılında ise AİHM'nin zorunlu yargı yetkisini tanıdığını dile getirdi. AİHM'ye hak ihlalleri konusunda yapılan başvurularda Türkiye ve Rusya'nın birbiriyle yarıştığını vurgulayan Çıtırık, "Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru 7 Mayıs 2010 tarihli değişikle, Anayasa'nın 148 maddesine görev ve yetkiler bölümünde eklenen, Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında kalan herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği zaman, Anayasa Mahkemesi'ne iç hukuk yolları tüketildiğinde başvurulacak yollardan biridir. Ülkemizin insan hakları karnesi olumsuzluklarla dolu. Adalet arayan 38 bin kişi Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, bireysel başvuru hakkının son 3 yıllık istatistik rakamlarını açıkladı. 23 Eylül 2012 tarihinden Nisan 2015'e kadar toplam 38 bin 67 bireysel başvuru yapılan AYM'de, 19 bin 529 dosya karara bağlandı." dedi.

"ELÇİ CİNAYETİNİN AYDINLANMASI BOYNUMUZUN BORCUDUR"

Konuşmasında geçtiğimiz hafta menfur bir saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi yitirmenin derin üzüntüsü içerisinde olduklarının altını çizen Çıtırık, "Elçi, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, iç barış ve kardeşliğe kendisini adayan bir hukuk insanıydı. Demokrasi ve hukuk devleti iddiası olan ülkelerde faili meçhul cinayet olmaz. Bu olayda gerek tetiği çekenlerin, gerekse de tetiği çektirmeye azmettirenlerin, hedef haline getirenlerin yargılanmasıdır. Bu görev; TBB ve 79 baroya düşmektedir. Bu cinayetin sıradanlaştırılmaması ve faili meçhul olarak kalmaması siyasi iktidar kadar bizim de boynumuzun borcudur." ifadelerini kullandı.

Program sonunda konuşmacılara baro adına teşekkür plaketleri takdim edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Baro Başkanı Çıtırık: Türkiye'nin insan hakları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER