'Basın açıklamalarında eylemciden çok olan polisler, mitingde neredeydi?'


Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin Çukurova ve Mustafa Kemal üniversitelerinin desteği ile düzenlenen VIII. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu (YEKSEM), Adana'da başladı. Sempozyumun açılışına 10 Ekim'de Ankara'da gerçekleşen patlama damgasını vurdu. Açılışta konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Hüseyin Yeşil, patlamadan sonra çoğu kesimin kafasında oluşan can alıcı noktayı gündeme getirdi. En küçük bir sokak basın açıklamasında eylemciden çok polisin yer aldığını dile getiren Yeşil, Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi'ne yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamış olmasının yaşanan saldırının sorgulanmasını daha da önemli kıldığını anlattı.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'ndeki açılışta konuşan EMO Başkanı Yeşil, Ankara'daki patlamadan 5 dakika ve 50 metre mesafe ile kurtulduklarını anlattı. Yakın zaman önce bombalı tuzak sonucu mesleğini yerine getirirken bacakları kopan ve yaralanan EMO üyesi mühendisleri hatırlatan Yeşil, mesleklerini yapamamaktan yakındı. Yeşil, şunları kaydetti: "Tek başına iktidar hırsıyla ülkeyi çatışma ortamına sürükleyen AKP iktidarının politikaları; Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi`ni kana bulamıştır. En küçük bir sokak basın açıklamasında dahi eylemciden çok polisle boy gösterilirken; Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi`ne yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamış olması yaşanan saldırının sorgulamasını daha da önemli kılmaktadır. Hele hele 'canlı bombaları biliyoruz ama eylem gerçekleştirilmeden tutuklayamıyoruz` türü garip açıklamalar; yaşanan bombalı saldırının ardından yaralılarına yardım etmeye çalışan barış gönüllülerine biber gazıyla yapılan polis müdahalesi, yurttaşların ambulansların geçebilmesi için polis barikatını yarmak zorunda kalması gibi akıl almaz tutumlar acımızı katmerlendirmiştir."

SEMPOZYUMDA 62 BİLDİRİ SUNULACAK

Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak da, 2 gün sürecek sempozyumda, yenilenebilir enerji alanında bilimsel ve teknik çalışmalar yapan akademisyenler, araştırmacılar ve uygulayıcıların bir araya geleceğini söyledi. Sempozyumda, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını kısıtlayan engellerin kaldırılmasına yönelik çözümlerin de görüşüleceğinin altını çizen Mak, 62 adet bildiri gönderildiğini, bildirilerin 41'inin sözlü 7'sinin ise poster olarak sunulacağını vurguladı. Mak ayrıca sempozyumda 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Elektrik Üretiminde Yasal Düzenlemeler ve Sorunlar' ile 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Sosyal Boyutu' konulu iki de panel gerçekleştirileceğini ifade etti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin Emre Türkay da sempozyumun çok güncel ve önemli bir konuyu kapsadığını; fosil kaynakların tükenişi, artan enerji talebi, enerji emisyonları ve iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekti. Bu sorunların en önemli çözümünün yenilenebilir enerji kaynaklarında görüldüğünü vurgulayan Türkay, şu bilgileri paylaştı: "30 Eylül 2015 itibarıyla kurulu gücümüz yaklaşık olarak 72 bin megavat (MW). Primer enerji kaynaklarına bakarsak; kömür 14 bin MW`lık kurulu güçle toplam kurulu gücün yüzde 20.5`ini oluşturuyor. Hidroelektrik santrallar (HES) 18 bin MW olup yüzde 25.1`lik katkı sağlıyor. Yine akarsu kaynaklı HES kurulu gücümüz, 7 bin MW ile yüzde 10`luk paya sahip. Termik 5 bin MW ile kurulu gücün yüzde 7.8`ini oluşturuyor. Rüzgar 4 bin MW ile yüzde 5.7, güneş 178.6 MW ile yüzde 0.2, jeotermal 581.4 MW ile yüzde 0.8 olarak katkı sağlıyor."

Türkiye`nin rüzgar ve güneşteki zengin kapasitesine dikkat çeken Türkay, rüzgardaki 48 bin MW`lık potansiyelin yılbaşından bu yana 4 bin MW`lık bölümünün kullanılır hale geldiğini kaydetti. 2015-2019 Stratejik Planı`nda rüzgarda kurulu gücün 10 bin MW, ulusal enerji planında ise 20 bin MW olmasının hedeflendiğini ancak mevcut potansiyelin bunun çok altında olduğunu belirten Prof. Türkay, gelişmiş ülkelerdeki rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki yerinin kat kat fazla olduğunu vurguladı.

Sempozyumun açılışında Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Arsuz Belediye Başkanı Nazmi Çulha, EMO Bilimsel Dergi Baş Editörü Prof. Dr. Hamit Serbest, Yrd. Doç. Dr. Bilal Gümüş ile Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de bir konuşma yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Basın açıklamalarında eylemciden çok olan polisler,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER