Bayraktar: Büyükbaşta 1,5 katı, küçükbaşta 1,7 katı kurbanlık var

Bayraktar: Büyükbaşta 1,5 katı, küçükbaşta 1,7 katı kurbanlık var

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramlarında kesilen ortalama büyükbaş kurbanlık sayısının 1,5, küçükbaş kurbanlık sayısının 1,7 katı kurbanlık bulunduğu bilgisini ver

Bayraktar, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bayramları büyükleri ve küçükleri sevindirme, küskünleri barıştırma, hataları affetme, muhtaçlara el uzatma, yardımda bulunma günleri olarak görmenin Kurban Bayramı gibi paylaşmanın simgesi olan günlerde, daha da bir anlam kazanacağını vurguladı. Ülkede terör olaylarının arttığını, İslam dünyasının barışa hasret kaldığını bildiren Bayraktar, "Yaşadığımız terör ortamında, birliğimizin, beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan bayram günleri, ülkemize ve tüm İslam alemine huzurun geldiği günler olsun" dileğinde bulundu.

'HAYVAN BULAMAYACAĞIZ DİYE ENDİŞE ETMEYİN, HERHANGİ BİR SIKINTI YOK'

TZOB'un iller bazında yaptığı araştırmaları da aktaran Bayraktar, Kurban Bayramlarında kesilen ortalama büyükbaş kurbanlık sayısının 1,5, küçükbaş kurbanlık sayısının 1,7 katı kurbanlık bulunduğu bilgisini verdi Bayraktar, "Bilindiği üzere bu yıl da kurbanlık ithal edilmemiştir. Ülkemizde, üreticilerimizin elinde ihtiyacı rahatlıkla karşılayacak kurbanlık vardır. Henüz kurbanlık almamış vatandaşlarımız, 'hayvan bulamayacağız' diye endişe etmesin, kurbanlıkta herhangi bir sıkıntı yoktur." dedi.

Kurban kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğine dikkati çeken Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti: "Kesim işlemi, tecrübeli kişiler tarafından yapılmazsa, hayvan strese giriyor ve et kalitesi düşüyor. Acemi kişilerin kesim yapması tehlikelere de neden oluyor. Bu kişiler, hem kendilerine, hem yardımcılarına hem de çevredekilerine zarar verebiliyor. Acemi kişilerin yaptığı kesim işlemi aynı zamanda hayvana eziyet verilmesine de neden olabiliyor.
Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirler, mutlaka sıkı şekilde alınmalıdır. Halk sağlığına yönelik olası riskler ancak böylelikle bertaraf edilebilir.
Kurban etlerinin muhafazası konusu da önemli. Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra da buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Bayraktar: Büyükbaşta 1,5 katı, küçükbaşta 1,7 katı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER