BBC: Erdoğan'ın zaferi Türkiye'yi kutuplaştırdı


İngiliz yayın kuruluşu BBC, dün düzenlenen genel seçime ilişkin yorum yazısı yayımladı. 'Erdoğan'ın zaferi Türkiye'yi kutuplaştırdı' başlığıyla aktarılan haberde, "Seçim sonuçları, ayrım gözetmeden tüm Türkiye'yi yönetme sözü veren AK Parti'nin, Türkiye'yi kutuplaştırdığını doğrular nitelikte." denildi.

BBC, seçim sonucu seçmenin muhalefet partilerine güvensiz olduğunu belirterek, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Güneydoğu'da tekrar başlayan çatışma ortamının ülkede istikrarsızlığa neden olduğu için oyları kaybettiği yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise 'Ya ben ya kaos' seçeneğiyle bir seçim kampanyası yürüttüğü aktarıldı.

"ÖZGÜRLÜKLER ÜZERİNE BÜYÜYEN ENDİŞE"

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Hükümet hukukun üstünlüğüne saygı göstermek zorunda." ifadeleri hatırlatılan yazıda, muhalefeti destekleyenlerin iktidar partisi tarafından özgürlükleri kısıtlayacağı kaygısını taşıdığı belirtildi.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Bu seçim kesinlikle muhalif tarafın ana akım medyada yer edinmek için mücadele ettiği bir seçim oldu. Ancak muhalif partiler de kendi bölünmelerinden ders çıkarmak zorunda. Seçim sürecinde oy pusulasında yer almamasına rağmen yükselen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan'ın yetkileri yeniden güçlendi ve cumhurbaşkanlığı yetkilerini daha fazla genişletmek için de birtakım girişimlerde bulunması muhtemel."

"ERDOĞAN, HER ZAMAN BİR DÜŞMANA İHTİYAÇ DUYAN BİR POLİTİKACI"

"Onun (Erdoğan'ın) otoriter tavrı, eleştirel ve muhalif hiçbir şeyi kabul etmiyor. Muhalif medyanın susturulduğu bir döneme cumhurbaşkanlığı yapan ve her zaman bir düşmana ihtiyaç duyan bir politikacı. Seçmenden edilinilen gözleme göre, Erdoğan kendini istikrarsızlığa karşı kaya gibi sağlam sunmaya çalıştı."

"Şu an en belirsiz konu ise Erdoğan'ın ülkedeki bölünmeyi daha fazla mı derinleştireceği? Yoksa zaferini güvence altına aldıktan sonra ülkede birleştirici bir rol mü oynayacağı?"

"BATI'NIN ERDOĞAN'A İHTİYACI VAR"

Öte yandan yazıda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'deki insan hakları ve hukukun üstünlüğü sorununa eleştirel yaklaşmasına rağmen, yüzleştiği Suriye ve göçmen krizi nedeniyle Erdoğan'la işbirliğini esas aldığına da değinildi.

Yazıda, "Avrupa'nın göçmen kontrolünü sağlamak için Erdoğan'a ihtiyacı var. Bu yüzden Türkiye'ye ilişkin ilerleme raporu bile seçim sonrasına ertelendi." ifadeleri kullanıldı. Yazı, "Avrupa huzursuz da olsa, Erdoğan'ı göçmen krizi konusunda yürüklendirmek için iktidar partisini kabullenecek." ifadeleriyle noktalandı. CİHAN
<< Önceki Haber BBC: Erdoğan'ın zaferi Türkiye'yi kutuplaştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER