BDT uluslararası terörle ortak mücadele edecek


Kazakistan'ın tatil merkezi Baravoy'da toplanan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları, uluslararası terörle ortak mücadeleyi öngören anlaşmaya imza attı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) kuruluşunun 70. yıl dönümü, uluslararası terörle mücadele ve Çernobil kazasının 30. yıl dönümü münasebetiyle hazırlanan bildiriler okundu. Ayrıca toplantıda bu çerçevede 17 gündem maddesi ele alındı. Liderler, uluslararası terörle mücadelenin bölge ülkeleri için önemine vurguda bulundu.

-SURİYE SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN BÜYÜK MALİ KAYNAĞA İHTİYAÇ VAR

Suriye sorununa bağlı olarak son zamanlarda tüm Avrupa'yı saran göçmen krizinin çözümü başta olmak üzere Suriye'de istikrarın tekrar gelmesi adına büyük mali kaynaklara ihtiyaç olduğunu söyleyen Kazakistan Devlet Başkanı Nursulatan Nazarbayev, bölgenin hali hazırda aşırı terör gruplarının merkezi haline geldiğini söyledi. BDT'nin bölgesel ve uluslararası etkinliğini ve saygınlığını artıracak adımların atılmasının önemine vurgu yapan Nazarbayev, BDT'nin yeni gelişen dünya şartlarına uyum ve adapte olması için bazı öneriler sıraladı.

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE ŞART

Gelinen noktada terörün sadece bulunduğu ülkeyi etkilemediğini hatırlatan Nazarbayev, devletlerin kendi çıkarlarını bir tarafa bırakarak ulusal ve dünya genelinde bir huzur ortamı sağlamak için el ele vererek, bu sorunun üstesinden gelinmesi gerektiğini söyledi. Suriye'de yaşanan olayların Orta Asya ülkelerini endişelendirdiğini kaydeden Nazarbayev, terörle mücadelenin Birleşmiş Milletler koordinasyonunda yapılmasının daha etkili olacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı konuşmada BDT mensubu 5-7 arasında savaşçının IŞİD saflarında savaştığını ifade etti. Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov da Afganistan'da ki terör yapılanmalarının bölge için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

-TERÖRLE MÜCADELE İÇİN ÖZEL EKİP KURULACAK

Toplantı terörle mücadele için özel bir birlik kurulması kararlaştırıldı. Bu birlik üye ülkelerin sınırları içerisinde meydana gelebilecek saldırılara operasyon yaparak, tehlikenin giderilmesini sağlayacak.
Toplantıda ayrıca eğitim alanında işbirliği, acil durumlarda tahliye ve kurtarma operasyonlarını birlikte yapma, 2016-2020 yılları araında sınır güvenliği, BDT arasında sınır sorunlarını çözmek için bir grup kurulması öngören belgeler devlet başkanları tarafından imzalandı. BDT dönem başkanlığı Kazakistan'dan Kırgızistan'a geçti.

Bu arada Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı'na ülkesinin Dostluk Nişanı'nı takdim etti.

Nursultan Nazarbayev'in başkanlık ettiği toplantıya; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almaz Atambayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Satlık Satlıkov, Moldova Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Galbur, Ukrayna Kazakistan Büyükelçisi Yuriy Lazebnik ve BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev katıldı.

CİHAN
<< Önceki Haber BDT uluslararası terörle ortak mücadele edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER