Belçika'daki Müslümanlar nefret suçlarının hedefinde


Eşit Haklar Merkezi'nin (Unia) yayınladığı son raporda, Belçika'daki Müslümanlara yönelik ayrımcılığın endişe verici boyutlara ulaştığı ortaya çıktı. Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve nefret suçlarında ciddi yükselişin kaydedildiği raporda işlenen suçların da artık alenen yapıldığı vurgulandı.

Avrupa'da son yıllarda artan Müslüman karşıtı eylem ve söylemler her geçen gün daha belirgin hale geliyor. Cami saldırıları, başörtülü kadınlara sözlü ve fiziki saldırılar, Müslümanları hedef tahtasına koyan nefret söylemleri gibi olaylar artık olağan hale gelemeye başladı.

Geçtiğimiz hafta isim değişikliğine giderek, Unia ismiyle faaliyetlerine devam edeceğini duyuran Eşit Haklar Merkezi, yayınladığı son raporda Müslümanlara yönelik artan bu baskılara dikkat çekti. Raporda, Unia'ya 2015 yılında gelen şikayetlerinin yüzde 19'unun din kaynaklı ayrımcılık kapsamında olduğu belirtildi. Eskiye göre dinsel ayrımcılık dosyalarında ciddi artış olduğu vurgulanan raporda, 2010 yılında bu konuda Unia'ya ulaşan dosya sayısının 185 iken, bu sayının 2015 yılında 330'a yükseldiği belirtildi. Ayrıca gelen şikayetlerin neredeyse tamamının Müslümanlara yönelik nefret olaylarını kapsadığı da belirtildi. Özelikle nefret olaylarında ciddi artışın gözlemlendiği raporda, nefret suçu olaylarının 2010 yılına kıyasen neredeyse ikiye katlandığı ortaya çıktı. Fransa'da geçen sene meydana gelen terör saldırıları, Ortadoğu'da IŞİD'in estirdiği vahşet ve Avrupa'ya gelen mülteci sayısındaki yükseliş, bu artışın en önemli sebepleri olarak görülüyor.

Artan nefret olaylarının toplumdaki gerginliği yansıttığını belirten Unia Başkanı Els Keytsman, "Belçika küçük ülke ama insanlar arasındaki mesafe büyüyor." dedi.
Ayrımcılık ve düşmanlığın artan bir oranda Müslümanlar ve İslam üzerinde yoğunlaştığını da işaret eden Keytsman, "Eskiden ayrımcılık daha çok insanların rengine ve milliyetine yönelikti ama insanlara şimdi dini sebeplerden dolayı ayrımcılık yapılıyor. Dini sebeplerden dolayı kaynaklanan ayrımcılık dosyalarının yüzde 93'u Müslümanlara yönelik." şeklinde konuştu.

Ayrımcılığın artık eskisi gibi gizli saklı yapılmadığını da dile getiren Keytsman, "Ahlaki sınırlar sanki kalkmış durumda. Eskiden gizli yapılan ayrımcılık şimdi alenen ve utanmadan yapılıyor. Müslümanları tehdit etmek, onlara hakaret etmek veya zorbalık göstermek, bunlar artık problem olarak görülmüyor." dedi. Bu konuda siyasilerin sorumluluğunu da hatırlatan Unia başkanı, bazı siyasilerin mülteci konusuna ilişkin sosyal medya paylaşımlarını 'sorumsuzca' olduğunu söyledi. Müslüman karşıtlığı sanal alemde de çok yayın olduğunu belirten Keytsman, "Sosyal medyada çok takipçisi olan herkesin nefret saçan kişilere karşı mücadele etmesi gerekir." dedi

Raporda en çok ayrımcılığın olduğu bölgeler Anvers, Brüksel ve Batı Flaman Bölgesi olarak sıralandı. Unia yaşanan ayrımcılık vakalarını daha kolay rapor edilmesi için 4 dilde hizmet sunan yeni bir site hayat geçirdi. Unia.be sitesinden Hollandaca, Fransızca, İngilizce ve Almanca dillerinde ayrımcılık olayları hızlı bir şekilde rapor edilebilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Belçika'daki Müslümanlar nefret suçlarının hedefinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER