Berlin, çocuklar için koruyucu göçmen aileler arıyor


Berlin'de her yıl 700 kadar çocuk için koruyucu aileye ihtiyaç duyuluyor. Berlin Senatosu göçmen çocukların kültürlerine uygun aileler bulmak amacıyla bir kampanya başlattı. Gençlik Senatörü Scheeres, " Göçmen aileleri koruyucu aile olarak kazanacağımıza inanıyorum."dedi.

Berlin Gençlik Senatörü Sandra Scheeres göçmen aileleri koruyucu aile olarak kazanmak amacıyla yeni bir kampanya başlattı. Çok dilli kampanyada başta Türkçe olmak üzere göçmen ailelere Rusça, Lehce ve İngilizce sesleniliyor. Kampanya kapsamında şehrin çeşitli yerlerine büyük duvar afişleri asılacak, ailelere bilgilendirme broşürleri, el bildirileri dağıtılacak, bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek. Kampanya üzerine söz konusu dillerde bilgi veren bir de internet sitesi hizmete sokuldu.

NEDENLER ÇOK ÇEŞİTLİ

"Koruyucu aile olmak yaşamınıza yaşam katar" kampanyasının kamuoyuna tanıtımı, göçmen kökenli ailelerin yoğun olarak yaşadığı Schöneberg semtinde, Mansteinstrasse üzerinde bulunan bir duvara asılan büyük afişin önünde gerçekleştirildi. Kampanyayı tanıtan Berlin Gençlik Senatörü Sandra Scheeres Berlin'de ortalama olarak her yıl 700 çocuğun koruyucu aileye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"Çocuklarla gençlerin özellikle kötü günlerinde toplumun desteğine ihtiyacı var. Bazı çocukların toplumun desteğine ihtiyaç duyduğu zamanlar kısa vadeli oluyor bazılarınınki uzun vadeli." diyen Senatör Scheeres, çocukların toplumun desteğine ihtiyaç duyma gerekçelerinin ise çok çeşitli olduğunu söyledi. Scheeres, "Anne-baba hastanede kaldığı için, evde şiddet yaşandığı için, psikolojik sorunlar olduğu için çocukların kendi ailelerinden dışında güven duyabilecekleri ailevi ortamlara ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL BİR SORUN

Berlin'de şu sıra bakıcı ailelerde kalan çocuk sayısı 2 bin 800. Gençlik Evleri'nde (Jugendamt) barınanların sayısı ise 6 bin 600. Göçmen çocuklar arasında bakıcı aileye ihtiyaç duyan çocukların sayısı ise artıyor. Scheeres, "Kampanya ile göçmen aileleri koruyucu aile olarak kazanmak istiyoruz ve onları koruyucu aile olmaya çağırıyoruz." dedi.

Kampanyayı senatörlük adına yürüten Çocuklar İçin Aile (Familien für Kinder) adlı kuruluşun Genel Müdürü Peter Heinssen ise göçmen ailelerin koruyucu aile olmaya yönelik şimdiye kadarki ilgisizliğini, "Bu toplumsal bir sorun. Almanya'da yakın zamana dek, göçmen politikası değil yabancılar politikası uygulandı. Göçmen aileler kendileri bu topluma dahil hissetmediler. Geçmişte uygulanan politika hayatın her alanını etkiledi. O yüzden ilgi istenilen seviyede değildi ama biz bundan böyle ilginin artacağını umuyoruz." şeklinde değerlendirdi.

Tanıtımda birisi 12, diğeri 14 yıldır koruyucu aile olan Bulut ve Gök ailesi de hazır bulundu. Bulut ve Gök çifti Türk aileleri koruyucu aile olmaya çağırdı.

Koruyucu aile olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. En temel şartlardan biri Almanca bilmek, zira koruyucu aile olmak isteyenler toplam 75 saat süren bir eğitimden geçiyorlar. Konuya ilişkin geniş bilgiler www.pflegekinder-berlin.de adresinde bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin, çocuklar için koruyucu göçmen aileler arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER