Almanyalı Türklerin Türkiye'deki evleri kimliklerini yansıtıyor


Türkiye'de çok sayıda Alman evi olmakla birlikte aynı zamanda Türk evi izlenimi bırakan evler var. Sahipleri ise Almanyalı Türkler. Prof. Stefanie Bürkle üç yıl boyunca bu evlerin izini sürmüş ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bu şekilde inşa edilmiş 132 evi bulmuş ve mimari yapısını araştırma konusu yapmış. Araştırma çok ilginç bir sonucu ortaya koymuş. Bürkle'ye göre röportaj yaptığı 37 ev sahibinin iki kültür arasında gelişen kimliği, yaptırdıkları evlere de yansımış.

Öyle ki kimi evler iki kültürü başarıyla bir araya getirenlerde olduğu gibi eli yüzü düzgün olmuş, kimi evler ne o kültürde ne de bu kültürde vatan bulamayanların durumunu yansıtmış, kimileri de tamamen Almanya'ya has bir manzara ortaya koymuş. Bunun en güzel örneği de Almanya'ya has aile evi olmuş. Bürkle ve ekibi, 18 ila 20 Mart tarihleri arasında çalışmalarını 'Migrating Spaces-Türklerin Geri Göçü Bağlamında Mimari ve Kimlik' başlıklı sergide görücüye çıkaracak.

Sergi kapsamında gerçekleşecek iki panelde de uzmanlar, mimari, geri göç ve kimlik ile ilgili projeyi sanatsal ve mimari açıdan derinlemesine ele alacak. Sergi, Berlin'deki 'Haus der Kulturen der Welt' adlı binada gerçekleşecek. CİHAN
<< Önceki Haber Almanyalı Türklerin Türkiye'deki evleri kimliklerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER