Bilim insanlarından akıllara zarar deney

Bilim insanlarından inanılmaz Büyük Hadron Çarpıştırıcı (LHC) iddiası.

Bilim insanlarından akıllara zarar deney

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN merkezin önümüzdeki günlerde kafaları karıştıracak bir deney yapmaya hazırlanıyor. Bilim insanları kendi evrenimiz dışında 'paralel bir evren'le irtibata geçmeyi ümit ediyorlar.

Karmaşıklığıyla insanı sarsan LHC (atom parçalayıcı) ulaşabildiği en üst seviyede bir enerjiyle, kara deliklere ulaşmak hatta bir tane minyatür kara delik yapmak için ateşlenecek.

Eğer başarılı olursa tamamen yepyeni bir kainat ortaya çıkarılmış olacak ve bu sayede sadece fizik değil felsefe kitapları bile yeniden yazılmak zorunda kalacak.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı bilim insanları bu sayede bizim evrenimizden, ortaya çıkarılan paralel evrene 'yer çekimi' sızmasının da muhtemel olduğunun altını çizdiler.

Önümüzdeki hafta yapılacak deney hakkında konuşan deneylerin arkasındaki üç fizikçi takımdan birisi olan Mir Faizal şunları söyledi:

"Aynen art arda sıralanan iki boyutlu (genişlik ve uzunluk) kağıtların üçüncü boyutta (yükseklik) var olabildiği gibi, paralel evrenler de üçüncü yani yükseklik boyutunda var olabilir. Çalışmalarımıza göre yer çekimi diğer boyutlara sızabiliyor ve eğer öyleyse LHC'de minyatür kara delikler oluşturulabilir. Aslında paralel evrenden kastımız farklı bir boyuttan başka bir şey değil.


Büyük Hadron Çarpıştırıcı için kullanılan enerji miktarı Tera Elektron Volt olarak hesaplanıyor. Bir TeV ise 1 trilyon elektron volt demek. Büyük Hadron Çarpıştırıcı şimdiye kadar hep 5,3 TeV'in altında bir enerjiyle kara delik aradı fakat çalışmalarımız bunun yeterli olmadığını gösterdi."

Çalışmalar ayrıca gösterdi ki kara delikler altıncı boyutta 9,5 TeV ile onuncu boyutta ise 11,9 TeV bir enerji miktarıyla ortaya çıkabiliyor.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Bilim insanlarından akıllara zarar deney Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER