Bin odalı Saray’a var, Soma’ya yok

Resmi kaynaklara göre 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da yaşananların üzerinden bir yıl geçti. Bu zaman diliminde maalesef birçok vaat yerine getirilmemiş.

Bin odalı Saray’a var, Soma’ya yok

İşsiz kalan 2 bin 831 madenciden sadece 300’ü işe geri alınmış. Ne ölenlere ne de kalanlara sahip çıkılmadığını söyleyen madenciler, “Ak Saray’a milyarlar harcadılar ama kaybettiğimiz arkadaşlarımız için yapılan şehitliği bitiremediler.” diyor.

Kırkağaç girişinde yolun solunda kalan soğuk hava depoları, bir yıl önce yaşanan facianın sessiz tanıkları. Depolar mahşer yeri gibiydi. Binlerce madenci yakınının acaba oğlum, eşim, babam sağ mı diye bekledikleri toplanma yeriydi. Meraklı gözlerle her gelen ambulansın arkasından koşturan anneler, gözleri yaşlı şekilde kalabalığın içerisinde kayboluyordu. Resmi kaynaklara göre 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da yaşananların üzerinden bir yıl geçti. Geride kalan gözü yaşlı anneler, eşler ve Türkiye’ye emanet edilen 432 yetim! Dile kolay…

Aradan geçen zamanda maalesef birçok vaat yerine getirilmemiş. Henüz iki gün önce annesinin tedavi masrafını karşılayamadığından dolayı hayatını kaybeden şehit madenci çocuğu Enes Baygül, bunun en somut örneği. Madendeki kazanın ardından işsiz kalan 2 bin 831 madenciden sadece 300’ü işe geri alınmış durumda. İşsizlik nedeniyle evlerini terk edip gurbete gitmek zorunda kalanların sayısı binleri buluyor. 26 yaşındaki oğlu Uğur Çolak’ı maden kazasında kaybeden İsmail Çolak’a göre Soma’da devlet ne ölenlere ne de kalanlara sahip çıkabildi. “Oğlumdan geriye kalan yetimler için 633 lira maaş bağlandı. Her şey kâğıt üzerinde kaldı. Şehitlik ise lafta kaldı! Ailelere verilecek olan dairelerin nerede olduğu bile belli değil. Biz kimseden daire de istemiyoruz. Biz sorumluların adil bir şekilde yargılanmasını istiyoruz.” diyor acılı baba.

Şehit madenciler için yaptırılan mezarlık için bir senedir beklendiğini anlatan eski madenci Cafer Bülbül ise “Ak Saray’ın yapımı için milyonlarca lira harcadılar. Yıldönümüne beş gün kala şehitliği tamamlamaya çalışıyorlar.” diyor.

Kazanın ardından psikolojik sorun yaşayan birçok madenci ise kredi ve banka borçları nedeniyle madene geri dönmek zorunda. Fakat bu o kadar kolay olmadı. Çünkü geri alımlarda psikolojik tedavi gören madenciler ve basına konuşanlar işe alınmadı. İşsizlik maaşıyla geçinen çoğu madenci iki ay sonra son maaşını alacak. Ailesini geçindirebilmek için çay ocağında çalışan Adil, on yıllık deneyim sahibi bir madenci. “Bir ay sonra işsizlik maaşımın süresi doluyor. Aylık 1.200 lira ödemem var. Buradan kazandığım ise 900 lira. Madene geri dönmekten başka şansım yok.” diyor.

İstasyon meydanında fotoğraflarının çekilmesini istemeyen madencilerin büyük bir kısmı işten atılma korkusu yaşıyor. İsim vermeden konuşuyorlar: “Şimdi denetimler daha düzenli, maaşlarımızda ve izin günlerimizde düzenlemeler yapıldı. İleride ne olur bilemiyoruz!”ZAMAN
<< Önceki Haber Bin odalı Saray’a var, Soma’ya yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER