'Birikimli döviz kuru hareketleri enflasyondaki iyileşmeyi geciktirdi'


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verilen son Para Politikası Kurulu ile ilgili toplantı özetini yayınladı. Para otoritesi, Kasım ayının son günlerinde yaptığı toplantıda piyasa beklentisine paralel olarak yüzde 7,50 seviyesindeki politika faizini (1 haftalık repo faizi) sabit tutmuştu.

Enflasyon Gelişmeleri, Enflasyonu Etkileyen Unsurlar, Para Politikası ve Riskler başlıklarından oluşan özette, enflasyonu etkileyen gelişmeler ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Özetin 'enflasyon gelişmeleri'nin değerlendirildiği kısımda gıda, hizmet ve temel mal gruplarının fiyatlarındaki gelişmeler sıralandıktan sonra, "Özetle, Para Politikası Kurulu (Kurul), enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiği, ancak birikimli döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde bulunmuştur." denilidi.

'Enflasyonu etkileyen unsurlar'ın ele alındığı bölümde sanayi üretimi, harcama, dış ticaret, işsizlik alanlarındaki gelişmelerle ilgili tespitler aktarıldıktan sonra, şu değerlendirme yapıldı: "Özetle, yılın ikinci yarısında iç talebin daha ılımlı seyrettiği, dış talebin büyümeye katkısının ise arttığı değerlendirilmektedir. Avrupa ekonomisindeki toparlanma dış talebi olumlu yönde etkilerken, jeopolitik gelişmeler dış talebe ilişkin aşağı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, yurt içi belirsizliklerin azalması ile birlikte artan tüketici güveni ile yatırım ve istihdam beklentilerinin önümüzdeki dönemde iç talebin toparlanmasına katkı vermesi beklenmektedir. Bu görünüm altında, toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde destek vermeye devam edeceği değerlendirilmektedir."

'Para politikası ve riskler' başlığındaki bölümde de kredilerdeki büyüme, enerji fiyatlarındaki gelişmeler, küresel para politikalarına dair belirsizlikler, maliye politikaları, vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeler ele alınarak, şöyle denildi:

"Son yıllarda mali disiplinin sürdürülmesi Türkiye ekonomisinin olumsuz dış şoklara karşı duyarlılığını azaltan temel unsurlardan biri olmuştur. Küresel belirsizliklerin yüksek olduğu mevcut konjonktürde bu kazanımların korunarak daha da ileriye götürülmesi önem taşımaktadır. Mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak her türlü tedbir makroekonomik istikrarı destekleyecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Birikimli döviz kuru hareketleri enflasyondaki iyileşmeyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER