Bodrum'a sığınmacıların girişine karşı önlemler arttırıldı

Bodrum'a sığınmacıların girişine karşı önlemler arttırıldı

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de tutulması karşılığında Avrupa Birliği (AB)'nin para yardımında bulunacağı haberlerinin ardından, Muğla'nın Bodrum ilçesinde güvenlik önlemleri arttırıldı.

Gelişmelerin ardından sığınmacıların, Bodrum'dan kanundışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy (Kos), Kilimli (Kalimnos) ve Leros adalarına geçişini önlemek amacıyla karada ve denizde alınan sıkı güvenlik önlemlerine havalimanları da eklendi. Muğla Valiliği'nin aldığı karar ve verdiği talimatla Milas-Bodrum Havalimanı'na tatil için gelenlerin dışındaki Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar, polis tarafından otobüslere bindirilerek kayıtlı oldukları illere gönderiliyor. Başta İstanbul olmak üzere diğer illerden THY ve özel havayolu şirketleriyle gelen çok sayıda sığınmacının Muğla'dan transferi yapılıyor. Son 18 saat içerisinde havalimanına gelen 135 sığınmacının gönderildiği ileri sürüldü. Muğla'da 17 bin 500 yerleşik yabancının 6 bin 750'sini Suriyeli sığınmacılar oluşturuyor. Bugüne kadar Sahil Güvenlik ekiplerince, Muğla kıyılarından Yunan adalarına kanundışı yollardan geçmeye çalışan yaklaşık 11 bin kaçak göçmen kurtarıldı.

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Bodrum'a havayoluyla gelen Suriyeli sığınmacıların, Milas-Bodrum Havalimanı'nda karşılanıp otobüslere bindirilerek toplu halde emniyete getirilmediğini söyledi. Bu uygulamanın 15 gündür sürdüğünü belirten yetkililer, "Milas-Bodrum Havalimanı'na gelen sığınmacıların, ekiplerimiz tarafından kimlik kontrolü yapılıyor. Bölgeye turizm amacıyla gelip gelmedikleri soruluyor, otellerde rezervasyonlarının olup olmadığına bakılıyor. Eğer buraya turizm amacıyla gelmemişlerse kayıtlı oldukları şehirlere otobüslerle sevk ediyoruz." dedi.

Vali Amir Çiçek ise Muğla'nın Suriyeliler için uygun bir il olmadığını belirterek, "Sadece Suriyeliler değil, diğer ülkelerden gelen sığınmacılar da Muğla'yı bir yaşam alanı olarak değil, bir kaçış alanı olarak görüyor." dedi. Vali Çiçek polis, jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin sürekli kontroller yaptığını ve Yunan adalarına kaçışlara engel olmaya çalıştığını kaydederek, "Sağlıksız yerlerde kalıyorlar ve canlarını hiçe sayarak umut yolculuğuna çıkıyorlar. Biz bunlara göz yummuyoruz. Konuyla ilgili 150 insan taciri tutuklandı, araba ve tekne gibi araçlarına el koyuldu. Etkin ve sonuca yönelik mücadelemizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. Çiçek, sınırdan Türkiye'ye giren her Suriyelinin, geldiği ilde kaydedildiğini belirterek, "Bu sebeple kaydedildikleri ilde yaşamaları gerekiyor. Aksi halde kaçak durumuna düşüyorlar ve yakalanarak Osmaniye ve Düzce'ye gönderiliyorlar. Muğla, Suriyeliler için uygun bir il değil. İl ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörü, Suriyelilere iş vermiyor. Sadece Suriyeliler değil, bölgedeki diğer ülkelerden gelenler de aslında Muğla'yı bir yaşam alanı olarak değil, bir kaçış alanı olarak görüyorlar. Sahip olduğu turizm potansiyeliyle Muğla, düzensiz göç yatağı olmamalı." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Bodrum'a sığınmacıların girişine karşı önlemler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER