"Bölge İdare Mahkemesi Adana'da kalsın"


Yıllık ortalama 12 bin dosya iş hacmine sahip Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin, kapatılarak Konya'ya bağlanması ilgili kurum ve kişilerin tepkisini çekiyor. Ancak hükümet kanadının konuya yönelik sessizliği sürüyor. Adalet Bakanlığı, 7 Kasım 2015 tarih ve 29525 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bölge İdare Mahkemeleri'nin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine Dair Karar'a göre Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin Konya'ya bağlanması öngörülüyor. Adana Barosu, alınan bu kararla dair yürütmenin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) temsilcileri, makamında ziyaret ettikleri Vali Mustafa Büyük'e, sözü edilen meseleyi paylaştı. Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin, kuruluş yasasına aykırı bir şekilde Konya'ya bağlandığını hatırlattı. Çıtırık, "Bu karardan bir an önce dönülmesi için son günler." dedi.

Adalet Bakanlığı'na karşı, kararın iptali için Ankara Nöbetçi İdari Mahkemesi'ne dava açtıklarına dikkat çeken Çıtırık, Adana'nın 14 milletvekilinin bölge idare mahkemelerinin kapanmaması hususunu bildirdiklerini de söyledi. Akdeniz Bölgesi'nde Bölge İdare Mahkemesi bulunmadığını vurgulayan Çıtırık, Adana'nın iş hacmi yönünden de 12 bin esasla dosya kapatan bir il olduğunu ifade etti. Çıtırık, "Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatılmaması talebimizin karşılık bulması için son günler. Eğer konuya sahip çıkmaz isek kentimizdeki Bölge İdare Mahkemesi'ni geri alamayız. Yayınlanan kararda, 'Mahkemeler 20 Temmuz 2016'da göreve başlayacaktır.' diyor. Zaman daralıyor." diye konuştu.

TBMM Katip Üye CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a bir mektup yazarak, Konya'ya taşınması planlanan Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin, Adana'da faaliyetlerine devam etmesini istedi. "Kamu yararını gözeterek; Adana ve bölge illerini 350 kilometre mesafedeki Konya'dan hizmet almaya mecbur bırakmayın. Bir meslektaşınız olarak rica ediyorum." ifadelerini kullanan Türkmen, Bozdağ'a gönderdiği mektupta özetle şunları yazdı:

"Adana Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'de en yoğun iş hacmine sahip. Mahkememiz; yeni kurulan 8 Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'nın 4'ünden de daha fazla iş yüküne sahiptir. Mersin ve Osmaniye illerine de hiçbir ulaşım sıkıntı ve vakit kaybı yaşamadan hizmet veren mahkememiz, bu kararla; Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'a 300-350 kilometre mesafedeki Konya'dan hizmet almaya mecbur bırakılmaktadır. Yeni kurulan mahkeme başkanlıklarının, bölgelerin coğrafi konumu ve iş hacmi dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Yeni yapılanma ile Akdeniz Bölgesi'nin tek bölge yönetim mahkemesi olan Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kapatılması ve Konya'ya bağlanması hem Adana hem de yukarıda belirttiğim şehirlerimiz için büyük sorunlar oluşturacaktır."

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise adliyede düzenlenen bir toplantıda konuyla ilgili soruyu, "Buradaki ihtiyaçlar ve talepler ilgili bakanlara iletildi. Bölge İdare Mahkememiz başarılı bir çalışma yürütüyor. Adana iş potansiyel itibariyle Bölge Adliye Mahkemesi'nin kurulacağı bir yer. İhtiyaca göre Bölge İdare Mahkemesi'nin de ilerleyen zamanlarda burada yeniden kurulabileceğini düşünüyorum." diye cevapladı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Bölge İdare Mahkemesi Adana'da kalsın" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER