Bunu yazdı diye 30 yıllık imamı meslekten attılar

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda kıyım devam ediyor. ‘30’ yıllık imamı yazdığı 1 cümle yüzünden mesleğinden attılar

Bunu yazdı diye 30 yıllık imamı meslekten attılar

Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosunda 30 yıl görev yapan imam Hasan Çalışan, Facebook’taki paylaşımları sebebiyle emeklilik hakkı elinden alınarak görevinden ihraç edildi.  Çalışan, “Biz 10 yılda 7 sülalesini devlet imkânları ile zengin edenlerden değil, bir ömür her şeyi feda edenlerin yanındayız” şeklinde paylaşımlarda bulunduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam ve müezzin kıyımı devam ediyor. Son olarak Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde 30 yıldır imamlık görevinde bulunan Hasan Çalışan, 30 Mart yerel seçimleri sonrası sosyal medya üzerinden paylaşım yaptığı gerekçesi ile emeklilik hakkı elinden alınarak görevinden ihraç edildi. “Biz 10 yılda 7 sülalesini devlet imkânları ile zengin edenlerden değil, bir ömür her şeyi feda edenlerin yanındayız.” şeklinde paylaşımlarda bulunduğunu aktaran Hasan Çalışan, bunlarda hiçbir art niyet olmadığını belirtti. Çalışan, “Hakkımı mahkemede arayacağım, adaletin yerini bulacağına inanıyorum.” dedi.

Görev yaptığı süre içerisinde hiçbir ceza almadığını belirten Çalışan, kutsal bildiği vazifesini layıkıyla yerine getirmek için çaba sarf ettiğini anlattı. 30 Mart 2014 mahalli idareler seçimleri sonrası sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasında yaptığı paylaşımlarından dolayı soruşturma geçirdiğini aktaran Çalışan, soruşturma sonucunda görevden ihraç edildiğini söyledi. İhraç kararına ilişkin yazı kendisine ulaşmazdan bir hafta önce emekliliğini istediğini vurgulayan Çalışan, şunları dile getirdi: “Yazı bana bir hafta sonra tebliğ edildi ve emeklilik dilekçem de geri çevrildi. Şu anda mağdur durumdayım. Hem emeklilik hakkım elimden alındı hem de görevimden ihraç edildim. Müfettişler bana Facebook sayfam üzerindeki paylaşımlarından dolayı olduğunu söyledi. Bu paylaşımların hiçbiri bana ait değil. Başkalarının sözleriydi ya da yazarların sözlerinden beğendiklerimdi. Milyonlarca kişinin yaptığı gibi ben de paylaşımlarda bulundum. Bunun dışında yaptığım hiçbir suç yok. Hiçbir siyasi partiye üye değilim, hiçbir siyasi tarafım da yok.” Devletin vermiş olduğu maaşın bir kısmını geri aldığını dile getiren Çalışan, “Avukatımız vasıtasıyla İdare Mahkemesi’ne belgelerimizi verdik. Hayırlı bir neticenin çıkacağını tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Cami cemaatinden 80 yaşındaki Mustafa Demirkıran ise yaşanan bu olaya anlam veremediğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Kurulu’nun 7 Nisan 2015 tarihli Yukarı Mahalle Camii Müezzin-Kayyımı Hasan Çalışan’ın görevden alınması ile ilgili aldığı kararda şu ifadelere yer verildi: “Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde Müezzin Kayyım Hasan Çalışan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak dini görevinin içinde veya bu görevinin dışında her türlü siyasi görüş ve düşünüşün dışında kalarak tarafsızlığına gölge düşürecek söz ve hareketten kaçınması gerekirken soruşturma raporuyla tespit edilen söz konusu siyasi eylemleriyle 633 sayılı kanunun 25. maddesinde belirtilen siyaset yasağını ihlal ettiği anlaşıldığından Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevinin sona erdirilmesinin uygun olacağına karar verilmiştir.”     

Öte yandan İl Müftü Yardımcısı Uğur Demirel, konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmayacaklarını kaydetti. ZAMAN
<< Önceki Haber Bunu yazdı diye 30 yıllık imamı meslekten attılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER