Büyük İskender yaptırdı, İzmir Büyükşehir yeniliyor


Büyük İskender'in yaptırdığı tarihî Kadifekale surları, yaklaşık 24 asır sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Şimdi sırada aydınlatma var.

Kadifekale surlarını restore ederek koruma altına alan Büyükşehir Belediyesi, MÖ 334 yılında Makedonya kralı Büyük İskender tarafından Pagos Dağı'nda yaptırılan tarihî surların, şehrin gece siluetinde görülebilmesi için aydınlatma projesini hayata geçiriyor. Bu amaçla 7 Mart 2016'da yapım ihalesine hazırlanan belediye, Kadifekale'yi ışıl ışıl bir görünüme kavuşturacak.

Yapıldığı yıllarda antik Smyrna'yı çevreleyen Kadifekale, kentin limana doğru genişlemesi sonucu zaman içerisinde savunma ve güvenlik anlamında önemini yitirdi ve doğal faktörlere bağlı olarak tahribata uğradı. Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarını 2014 yılında tamamladığı bu tarihî yapıyı, aydınlatma sayesinde İzmir'in gece siluetinde de görünür hale getirecek. Tarih ve kültür özellikleri taşıyan surlar için İzmir 1 No'lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayını alan belediye, mimari aydınlatma projesini tamamladıktan sonra yapım aşamasına geçti. Proje kapsamında surlar amber, burçlar ise gün ışığı rengi olacak Bu sayede gece siluetinde kaybolan tarihî mekan ortaya çıkacak, modern bir sistemle aydınlatılacak ve güvenliği arttırılacak. Enerji verimliliği yüksek led armatürler aracılığıyla sağlanacak aydınlatmayla surların özellikleri estetik biçimde vurgulanacak, alan turizm açısından daha çekici bir mekan haline gelecek. CİHAN
<< Önceki Haber Büyük İskender yaptırdı, İzmir Büyükşehir yeniliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER