Sınırımızda katliam! 71 ölü

Suriye ordusuna ait helikopterler, Halep'e iki ayrı saldırı düzenledi. Varil bombalı saldırılarda, ilk belirlemelere göre 45 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. AFP, ölü sayısının 71'e yükseldiğini duyurdu.

Sınırımızda katliam! 71 ölü

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman AFP'ye yaptığı açıklamada, Şam rejmine ait helikopterlerin Halep'in kuzey doğusundaki El-bab kentine bomba yağdırdığını; en az 45 sivilin öldüğünü, onlarca yaralı olduğunu söyledi.

Kentin pazar yerinde tümü erkek 33 sivilin öldüğünü aktaran Abdülrahman, El Şaar bölgesine yapılan öteki saldırıda ölen 12 sivilden sekizinin aynı aileye mensup olduğunu bildirdi.

ESED' KÖŞEYE SIKIŞTI

Esed güçleri, İdlib ve Cisr el Şugur’un ardından ülkenin kuzeyinde son kaleleri olan Eriha şehrini de kaybetti. İdlib ile Esed’in memleketi Lazkiye’yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Eriha’nın düşmesi Şam’a darbe olarak değerlendiriliyor. Eriha’yı alan muhalifler Lazkiye’ye bir adım daha yaklaşmış oldu.

Suriye’de mart ayı sonundan bu yana silahlı muhalif gruplar karşısında mevzi kaybeden Esed rejimi güçleri dün önemli bir bölgeden daha çekilmek zorunda kaldı. Aralarında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin de dahil olduğu muhalif gruplardan oluşan ‘Fetih Ordusu’ adlı ittifak, şiddetli çatışmaların ardından ülkenin kuzeybatısında bulunan Eriha şehrini ele geçirdi. Türkiye sınırı yakınlarındaki şehre Nusra bayrakları asıldı. 

Esed rejiminin İdlib şehir merkezi ve Cisr el Şugur kasabalarının ardından stratejik bir noktayı daha kaybetmesi Şam’a büyük bir darbe olarak görülüyor. Cephede art arda gelen mağlubiyetlerin Şam’a bağlı ordu ve milisler arasında moral bozukluğuna yol açtığı ifade ediliyor. Eriha, İdlib ile Esed’in memleketi ve kalesi konumundaki Lazkiye arasındaki ana ikmal yolu üzerinde bulunması bakımından önemli bir yer. Muhalifler, Esed’in İdlib’deki son kalesi Eriha’yı ele geçirerek Lazkiye’ye bir adım daha yaklaştı. Rejimin kontrolündeki Akdeniz kıyı şeridi üzerindeki baskı daha da artmış oldu. Ülkenin kuzeyindeki son gerilemelerin ardından Esed güçleri şimdi Lazkiye, Humus ve başkent Şam’ın savunmasına odaklanmış durumda. Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed el Golani önceki gün El Cezire televizyonunda yayınlanan mülakatında, “Şam’a ve rejimi devirmeye odaklanmaya devam edeceğiz. Sizi temin ederim, Esad’in devrilmesi uzun sürmeyecek.” demişti.

ERİHA BOŞALIYOR

Eriha’ya giren muhalif grupların, sokaklarda cesetlerin yattığı şehirde ev ev gezerek Esed’e bağlı askerleri aradıkları aktarılıyor. Fetih Ordusu’nun Eriha civarında en az dört köyü de ele geçirdiği öğrenilirken, 80 bin nüfuslu şehirden kaçışların başladığı, sivillerin yaya ya da bulabildikleri araçlarla bölgeyi terk ettiği ifade ediliyor. Suriye birliklerinin ise Eriha’nın batısındaki Urum el Cüz’e çekildiği kaydedildi.

Suriye’de son dönemde Esed güçlerinin cephedeki gerileyişinde şimdiye dek farklı Suriyeli grupları destekleyen Suudi Arabistan ve Türkiye’nin güç birliği yapmasının etkili olduğu iddia ediliyor. Suriyeli muhaliflerin ilerleyişinde artık Amerikan yapımı güdümlü TOW füzelerine sahip olmalarının da katkısı olduğu ifade ediliyor. Suriye’de Mart 2011’den bu yana devam eden iç savaşta 250 bine yakın insan hayatını kaybederken, 8 milyonu aşkın insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.
<< Önceki Haber Sınırımızda katliam! 71 ölü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER