"Bu genelge amirleri muhbir yapar"

Meclis Genel Kurulu'nda ‘cadı avı genelgesi' tartışması yaşandı. Muhalefet, “Genelge, amirlere görev ve yetkileriyle hiçbir alakası bulunmayan muhbirlik işini yüklüyor.” uyarısında bulundu.



Kamuoyunda ‘cadı avı genelgesi' olarak anılan Başbakanlık Genelgesi, Meclis Genel Kurulu'nda tartışmaya neden oldu. Muhalefet partileri genelgenin iptal edilmesini isterken, hükümet genelgenin ‘milletin hukukuna sahip çıkabilme adına ortaya konulan bir hatırlatma' olduğunu savundu. HDP'nin hukukçu milletvekillerinden Bedia Özgökçe Ertan, bu genelgenin ‘kamu çalışanlarının zaten sınırlı olan ifade ve örgütlenme özgürlüklerine de bir darbe niteliğinde' olduğunu söyledi. Ertan, genelgenin hukuk devletinin olmazsa olmazları olan yasaları ve mahkemeleri hiçe saydığını, yasama yetkisini başbakana verdiğini ve amirlere de âdeta hâkim rolünü biçtiğini kaydetti. Ertan, “Bu genelgenin keyfî uygulamalara kapı açarak toplumdaki mevcut kutuplaşmayı derinleştirebileceğini ve bu kutuplaşmayı kamudaki iş yaşamına kadar yaygınlaştırabileceğini düşünmek için kâhin olmaya gerek yok. Bu genelge, amirlere görev ve yetkileriyle hiçbir alakası bulunmayan bir de muhbirlik işini yüklüyor. Türkiye'de terör kavramının muğlak olduğu her platformda tartışılırken, amirlerin hangi filin illegal ya da terör kapsamında olduğunu tereddütsüz tespit etmesini bekleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.


BAKAN, GENELGEYİ SAVUNDU: KANUNA AYKIRI DEĞİL

Eleştiriler üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu savunarak, “Başbakanlık genelgesinin ne kanuna aykırılığı söz konusudur ne 657'ye aykırılığı söz konusudur ne de bahsedildiği gibi bir Cadı Avıdır. Tam tersi vatandaşın hukukuna ve milletin hukukuna sahip çıkabilme adına ortaya konulan bir hatırlatmadır, başka hiçbir şey değil.” iddiasında bulundu. CHP Grup Başkan Vekili levent gök, “Sizin bu söylediklerinizin hiçbir inandırıcılığı yoktur.” diye bakana seslenirken genelgenin anayasa ve yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Genelgenin iptalini isteyen MHP Grup Başkan Vekili erkan akçay ise, “Aslında bu genelgenin yayınlanma ihtiyacı duyulması kanunların gerekli, yetkili, görevli amir ve memur mercilerce uygulanmadığının dolaylı bir itirafıdır.” dedi.


GENELGEYLE ÇALIŞANLARA GÖZDAĞI VERİLİYOR

Bakanın konuşmasının ardından tekrar söz alan HDP'li Ertan, “Bu genelgeye gerek yok aslında. Çünkü hem Ceza Kanunu'nda hem de Terörle Mücadele Kanunu'nda yeterince düzenleme var. Fiziki takip, teknik takip olmak üzere birçok takibat yapılıyor. Bu genelgeye ayrıca gerek yok ve tekrar ediyorum ‘cadı avı' ibaresini de sizden duymuş oldum. Doğrudur ‘cadı avı'dır.” karşılığını verdi. HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel de, genelgenin Anayasa'ya aykırı bir şekilde hazırlandığını vurgulayarak, “Bu, çalışanlara bir gözdağı vermektir. Çalışanların özel hayatına müdahaledir. Çalışanların çalıştıkları an dışındaki yaşamlarını nasıl idame ettiklerini de fişlemektir. Bu, kesinlikle kabul edilecek bir şey değildir. ‘Ya benim gibi düşüneceksin, ya benim gibi davranacaksın ya da seni yok edeceğim.' mantığıdır.” diye konuştu.

ZAMAN
<< Önceki Haber "Bu genelge amirleri muhbir yapar" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER