Cami saldırısında 9 kez vurulan Türk, teröristle ilk kez yüzleşti

Yeni Zelanda’nın Christchurch ketinde geçen yıl 2 camiyi basarak katliam yapan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Avustralyalı terörist Brenton Tarrant’ın 4 gün sürecek karar yargılanmasına bu sabah Christchurch Yüksek Mahkemesi’nde başlandı.

SHABER3.COM

Geçen yıl Yeni Zelanda'da iki camide art arda ateş açarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant hakkındaki karar duruşması başladı.

Duruşmada savcı, Tarrant'ın üçüncü bir camiyi de hedef almayı planlamış olduğunu, eylemlerinde "mümkün olduğu kadar çok kişiyi öldürmeyi" hedeflediğini, bunu sağlamak için camileri yakmayı da düşündüğünü ekledi.

Hakkındaki 51 cinayet, 40 cinayete teşebbüs ve 1 terör suçlamasını kabul eden 29 yaşındaki Avustralya vatandaşı sanığın- muhtemelen indirimsiz- ömür boyu hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

Gerçekleşirse bu ceza, Yeni Zelanda tarihinde ilk kez verilmiş olacak.

Sanık bugün mahkeme salonunda katliamdan kurtulanlar ve ölenlerin akrabalarıyla da yüz yüze geldi.

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarında 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant tarafından dokuz kurşunla yaralanan Temel Ataçocuğu da karar duruşmasında dinlendi.

Ataçocuğu, mahkemede "Aldığım kurşun yaraları nedeniyle, kalıcı şekilde engelli olacağım ve acı çekeceğim. Ama ben güçlü ve inatçı bir Türk erkeğiyim" diyerek mücadeleyi bırakmayacağını söyledi.

15 Mart 2019'da düzenlenen saldırıda El Nur Cami'nde olan Temel Ataçocuğu, sol ayağından beş kurşunla, sol kolundan üç kurşunla ve çenesinden bir kurşunla yaralandı.

Avustralya medyasında kurtuluş öyküsü belgesele konu olan Ataçocuğu ile "9 kurşun - Kurtulanın hikayesi" ismiyle bir de belgesel hazırlandı.

Bu belgeselde Ataçocuğu, saldırı günü cami içinde yaşadıklarını ve sonrasındaki zihinsel, fiziksel iyileşme sürecini anlatıyor.

Brenton Tarrant'ın yargılandığı davanın karar duruşmasında dinlenen 44 yaşındaki Ataçocuğu, "O gün cami içindeki kokuyu hiç unutamayacağım" dedi.

Yeni Zelanda'da kebap işletmesi olan Ataçocuğu, sözlerini Mauri dilinde "güçlü ol" anlamına gelen "Kia Kaha" ifadesi ile bitirdi.

Temel Ataçocuğu 10 yıldan uzun süredir bu ülkede yaşıyor.
<< Önceki Haber Cami saldırısında 9 kez vurulan Türk, teröristle ilk... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER