Çanakkale şehitlerinin kemiklerini sızlatan kutlama

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl kutlamalarında coşkudan çok yasaklar dikkat çekti.

Çanakkale şehitlerinin kemiklerini sızlatan kutlama

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl kutlamalarında coşkudan çok yasaklar dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki misafir devlet başkanları sebebiyle şehirde kuş uçurtulmadı.

Şehitliklere giriş çıkış tamamen yasaklanırken şehir içinde de olağanüstü önlemler alındı. Jandarma ve polis ekipleri, yaya ve arabaları geri çevirdi. Şehir merkezinde de caddeler arabalara kapatılarak bariyerler koyuldu, vatandaşlar adım atmakta zorlandı. Feribotlara binen yayaların üstü ve çantaları didik didik arandı.

İLK GELEN PRENS CHARLES OLDU

Kutlamalar öncesinde şehre ilk gelen Prens Charles’tı. Önceki akşam gelen Charles, oğlu Harry’yle birlikte geceyi İngiliz donanmasına ait ‘Bulwark’ savaş gemisinde geçirdi. Bu gemiye kraliyet flaması asıldı. Savaş gemisine bir yatın da bağlı olması dikkat geçti. Zırhlıların ambarlarında kraliyet ailesine ait eşya ve araçların bulunmasından dolayı güverteye çıkartıldığı gözlendi. Binlerce Anzak torunu da Boğaz’da demirleyen Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen 6 Cruise gemisinde geceledi. Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles’ın kaldığı ‘Bulwark’nın yanı sıra hem İngiltere hem de Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait çok sayıda gemi Boğaz’da bulundu. Her iki girişinde Türk savaş gemileri önlem aldı. Hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklar haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. Savaş uçakları da belli aralıklarla havadan denetim uçuşu gerçekleştirdi. Havalimanından limana kadar uzanan Demircioğlu Caddesi ile tamamen trafiğe kapatıldı. İskeleden sadece görevlilere ait araçların, görevliler ile basın mensuplarının feribotla geçmesine izin verildi. İki yaka arasında yolcu geçişleri Kepez Limanı’ndan, araç geçişleri ise Lapseki üzerinden yapılabildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un da aralarında bulunduğu 21 ülkeden üst düzey ismi karşıladıktan sonra limandan 57’nci Alay Feribotu’yla Eceabat’a geçti. Erdoğan, bazı liderlerle, Şehitler Abidesi yakınlarındaki Seddülbahir köyündeki Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde cuma namazına gitti. Kutlamalar sebebiyle 35 ülkeden 1400 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Bazı medya kuruluşlarına da yasak uygulandı.

KORUMALAR FERİBOT SEFERLERİNİ DURDURDU

Eceabat-Kepez arasında sorunsuz bir şekilde belli aralıklarla devam eden seferlere Cumhurbaşkanlığı korumaları müdahale ederek durdurdu. Eceabat’a yapılan feribot seferleri iptal edildi. Feribotlara alınmayan yolcular güneşin altında beklemek durumunda kaldı. Zaman zaman yapılan seferlerde ise feribotlara alınan yolcular didik didik arandı.
Havayolunda uygulanan VIP uçuşları gibi denizyolunda da VIP uygulaması yapıldı. Törenlerin yapılacağı Gelibolu Yarımadası’na gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklar için Çanakkale’den Eceabat’a VIP seferleri düzenlendi. Şehir merkezi ile Eceabat, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde okullar tatil edildi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Çanakkale şehitlerinin kemiklerini sızlatan kutlama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER