Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümü, Erdoğan'ın da katılımıyla kutlanıyor


Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümü dolayısı ile Çanakkale'de düzenlenen törenler başladı. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olan 18 Mart'ta, bu yıl 101. yılı törenleri düzenleniyor. Cumhuriyet Meydanı'nda saat 08.30'da çelenk sunma ile başlayan törenler 18 Mart Stadyumu'nda devam etti. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve bakanlar katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşları'nda yaşananları hatırlatarak sözlerine başladı. Çanakkale Savaşları'nı bilmeyenlerin bugün yaşananları kavrayamadığını belirten Erdoğan, Çanakkale Boğazı'na yapılması planlanan ve Çanakkale 1915 ismi verilecek olan köprünün 2023 yılına yetiştirileceğinin müjdesini verdi.

Çanakkale Savaşları'nda bazı milletlerin kandırılarak Çanakkale'ye getirildiğini anlatan Erdoğan, sözü bugün yaşananlara getirdi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye bugün tarihi bir yol ayırımında. Karşımızdaki zorluklar ne kadar zor olursa olsun, mücadele etmek bizim en önemli vazifemizdir. Ne diyoruz? Tek millet diyoruz. Ne diyoruz? Tek bayrak diyoruz. Türk bayrağın dışında bayrak tanımıyoruz. Tek vatan. Tek vatanda, tek devlet. Devlet içinde devlet tanımıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dışında devlet tanımıyoruz. Yok paralel devletmiş, yok bilmem şuymuş, buymuş asla. Geçilmez yer denilen yer Çanakkale'ydi. Geçemediler. Bugün de içeride ve dışarıda milletimizi köşeye sıkıştırmak için her türlü oyunu oynayanları aynı akıbet bekliyor. Şehitlerimiz var. 300'e aşkın şehit verdik. Ama gördüğünüz gibi şu anda bütün operasyonlarda 2 bine aşkın da kendileri bu noktada kaybolup gittiler."

'BRÜKSEL'DE TERÖRÜN ŞOVUNA İZİN VERİLİYOR'

Erdoğan bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı teröre destek verdiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: "Dün 'Çanakkale geçilmez' diyerek üzerimizde oynanan oyunları bozmuş, 'ya istiklal ya ölüm' diyerek kararlığımızı ortaya koymuştuk. Biz millet olarak karşımıza mertçe çıkan kim olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun yılmayız, korkmayız. Ama terör denen ve karşımıza en alçak yöntemlerle çıkan musibet işimizi gerçekten zorlaştırıyor.

İşte son örneğini geçtiğimiz pazar günü Ankara'da Kızılay meydanında yapılan bombalı saldırı ile yaşadık. Masum insanların arasına giren bir bombalı araç, 35 vatandaşımızın hayatına mal oldu. Çok sayıda vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet verdi. Terör örgütlerinin maşa olarak kullandıkları aşağılık varlıkların hainlikleri karşısında öfkeye kapılmamak mümkün değil. Dikkat ediniz. Bölgemizde ve ülkemizde faaliyet gösteren ne kadar terör örgütü varsa hepsi de Türkiye'ye karşı birleşti.

Buna karşılık, başta batı ülkeleri olmak üzere pek çok devlet, hala bu örgütler karşısında ilkeli bir tavır koyamıyor. Belçika'da bugün bir toplantı var. Brüksel'de bugün toplantı var. Toplantının yapıldığı binanın hemen arkasında bölücü terör örgütü PKK'yı terör örgütü olarak ilan eden, AB'nin tüm ülkeleri onlardan bir tanesi olan Belçika, orada kalkıp onların paçavrasını dalgalandırmak suretiyle çadır kurmalarına izin verebiliyor. Bunlar dürüst değil. Bunlar samimi değil. Bugün bayrağı indirmişler, oradaki posterleri kaldırmışlar. Kimi aldatıyorsunuz ya. Dürüst olun dürüst. Samimi olun. Karşınızda aldanacak bir Türkiye yok. Bir Türk milleti yok, bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular.

İşte Ankara'da patlayan bombanın şehrin göbeğinde terör örgütü yandaşlarına şov yapma imkanı sağlandığı Brüksel'de veya Avrupa'nın herhangi bir şehrinde patlama olmaması için hiçbir sebep yok. Bu acı gerçeğe rağmen, AB ülkelerinin halen aymazlık içinde hareket ediyor olmaları mayın tarlasında dans etmek gibidir. Ayağınızın mayına ne zaman basacağını asla bilemezsiniz. Bu kaçınılmaz bir son olduğunu da açıkça ortadır. Burada bir kez daha terör örgütlerine doğrudan veya dolaylı yoldan kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılın her an sizi de sokabilir. Kendi ülkenizi, hedef aldığında asla tahammül edemeyeceğiniz izin vermeyeceğiniz faaliyetleri sırf Türkiye'ye yönelik oldukları için desteklemekten vazgeçin.

Ülkenizde bir bombalı saldırı olduğunda ve sizin bir milletvekiliniz o intihar eylemcisinin taziyesine gittiğinde ona karşı neler yapabileceğinizi çok iyi biliyorum. Aynı şekilde, ülkenizde akademisyen, gazeteci, sivil toplum temsilcisi sıfatı taşıyanların ülkenizin birliğine, bütünlüğüne yönelik eylem yapan terör örgütüne destek verdiğinde sizin tavrınızın ne olacağını da gayet iyi kestirebiliriz."

Buradaki program, protokol konuşmaları, mehteran takımın gösterisi ve resmigeçit töreninin ardından sona erdi. Tören, öğleden sonra Şehitler Abidesi'nde devam edecek. CİHAN
<< Önceki Haber Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümü, Erdoğan'ın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER