Çatışmalarda zarar gören Sur ilçesi, yaralarını sarıyor


Diyarbakır'da merkez Sur ilçesinde 4 gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, halk yaralarını sarmaya başladı. Günlerdir iki ateş arasında kalan halk, bugün sokaklara çıkarak ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Çatışmada evleri zarar gören vatandaşlar ise yaşananlara tepkili.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde Cumartesi günü sabah saat 05.00'den itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı dün akşam saatlerinde kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından basın mensupları, şiddetli çatışmaların yaşandığı Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz ve Cevat Paşa mahallelerine girerek yaşananları görüntüledi.

Yaklaşık iki hafta önce yine sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçede yaşanan çatışmalarda zarar gören tarihi Kurşunlu Camii'nin bu sefer daha çok zarar gördüğü ortaya çıktı. Caminin avlu duvarının tahrip edildiği giriş duvarında ise onlarda kurşun izi görülüyor. Caminin birinci katında bulunan imam odası ile ikinci katında bulunan kadınlar bölümünde hazar oluştu. Kurşunlu Camii'nin arka kısmında ikamet eden Yakup Balta, oturdukları odaya roket ya da ona benzer bir cismin isabet ettiğini ve şans eseri kendisine isabet etmediğini söyledi. "O sırada iki çocuğumla odadaydım. Allah'tan bize bir şey olmadı" diyen Balta, bu çatışmalardan rahatsız olduklarını ve bunun bir an önce durması gerektiğini söyledi. 2 çocuğuyla çatışmaların arasında kalan mahalle sakinlerinden Zerife Bilen, Cumartesi günü yaşanan çatışmalarda evine kurşunların isabet etmiş. Bilen, "Cumartesi buradaydım çocuklarımla. Çatışmalar oldu. Polisler gelince diğer taraf gitti. Ben de çocuklarımı alarak mahalleden çıktım köye gittim." diye konuştu.

Bu arada belediye ekipleri mahallelerde temizlik çalışmalarına başladı. Vatandaşlar da evlerinin önüne yıkamaya başladı. Bazı vatandaşlar, hem güvenlik güçlerinin hem de YDG-H mensuplarının duvarlara yazdığı yazıları boyayarak kapattığı görüldü. Kurşunlu Camii sokağında bulunan bir evin üzerine "Allah her şeye yeter, Esedullah Tim, Türkün Gücünü Göreceksiniz" bazı sokak aralarına ise 'PÖH Geldi' yazıldığı görüldü. Operasyonu yapan güvenlik güçlerinin, duvarlara çizilen örgütsel yazıları ya kazarak ya da üzerine yazılar yazarak kapatmaya çalıştığı görülüyor.

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, bölgede incelemelerde bulundu. Hasırlı mahallesine giden başkanlar, yaşananları yerinde gördü. Mahalle sakinleri dört gündür temel insani ihtiyaçlardan mahrum bırakıldıklarını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Çatışmalarda zarar gören Sur ilçesi, yaralarını sarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER