Celal Bayar'ın köyünde zeytincinin helvasını kardılar


Zeytin üreticileri yaşadıkları sıkıntıları kamuoyuna duyurmak için 'öldü' dedikleri zeytin için helva kardı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu Umurbey Köyü'nde gerçekleştirilen etkinlikte; girdi fiyatları, ilaç ve mazotla baş etmekte zorlandıklarını ifade eden zeytinciler doğal afetlerden sonra iflasın eşiğine geldiklerini dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gemlik içe teşkilatı tarafından organize edilen etkinlikte karılan iki kazan helva Cuma namazından sonra vatandaşlara dağıtıldı. Etkinliğe katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara milletvekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın, dalında üç liraya satılamayan zeytinin marketlerdeki fiyatının 15 lira olduğuna dikkat çekti. Günaydın, "2010'dan bu yana doğal afetler nedeniyle önemli zararlara uğradı zeytin üreticisi, ama bunların hiç biri tazmin edilmiyor. Bir tarafta üretici zarar edip iflas ediyor, diğer yanda tüketici zeytin ve zeytin yağı tüketemiyor." dedi.

Yunanistan'da bir kişinin yılda 20 litre zeytin yağı tüketirken Türkiye'de iki litre dahi yiyemediğinin altını çizen Günaydın, "Gemlik Umurbey sofralık zeytinin başkentidir ama Türkiye'de önemli bir bölümünün sofrasında zeytin kalmadı. Biz burada zeytincinin helvasını karıyoruz, zeytin üretiminin helvasını karıyoruz. Türkiye kamuoyunun dikkatini çekmek için karıyoruz." şeklinde konuştu.

DEVLET ELİYLE TARIM ÇÖKERTİLİYOR
Devlet eliyle tarımın çökertildiği bir dönemin yaşandığını belirten CHP milletvekili İlhan Demiröz de, zeytincinin sorunların meclise taşımalarına rağmen bir çözüm bulamadıklarını anlatırken, "Bu hükumet insanlarla dalga geçiyor, Gemlik'te ki zeytin üreticisiyle de dalga geçiyor. 8 Nisan 2015 tarihli resmi gazeteye bir bakın. Güney Marmara bölgesindeyiz. Güney Marmara bölgesi içinde buğraya, pamuğa prim desteği var ama sofralık zeytine yok. Biz bunu meclise taşıdık ama gelin görün ki 12 yıldır Tarım Bakanlığını işgal eden ve Güneydoğu kontenjanından tarım bakanlığı yapan sayın Mehdi Eker, bu konularla hiçbir şekilde ilgilenmemiştir. Sanıyorum 7 Haziranda Türk çiftçisi gerekli cevabı sandıkta verecektir." diye konuştu.

ÖLMEDİK SÜRÜNÜYORUZ

Zeytinci Melet Dağdelen de, sattıkları bir koli zeytinle bir litre mazot alamadıklarından yakınırken, şunları söyledi: "Ben zeytinciyim, zeytin üreticisiyim ama hiç memnun değilim durumumuzdan. Bir sürü destekleme var ama görünüştü var, gerçekte yok. Bir yardım veriyor güya dönüm başına ama verdiği yardımla mazot bile alamazsın. Devletimiz tamamen zeytinciyi ve köylüyü unuttu. Mazot çok pahalı, aldığımız bir litre mazota bir kilo zeytin satıyoruz. Biz onu yetiştirene kadar o kadar masrafımız var ki, senede en az 5 kere ilaç atıyoruz."

Zeytinci Mehmet Benli ise şu görüşleri dile getirdi: "Sürünüyoruz, ölmedik de sürünüyoruz. İstediğimiz parayı alamıyoruz. İlaçlar bu gün tavana çıkmış, mazot 4 lira, ne kalıyor bize? Hiçbir şey kalmıyor. Ben incir toplamaya gidemiyorum tarlaya, bir sepet incir şu kadar yapacak bir litre mazot yakacağım oraya o da 4 lira." şeklinde yakındı.

Üreticinin desteklenmesini isteyen zeytinci Mehmet Akbaba da, "Helvası dağıtıldığını göre vaziyet ortada, bir şey söylemeye gerek yok. Girdiler çok fazla kazanç yok, Boşuna çalışıyoruz." şeklinde sıkıntılarını dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Celal Bayar'ın köyünde zeytincinin helvasını kardılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER