CHP'li Akaydın: Emniyet mensupları siyasi otoritenin baskı aracı


CHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Akaydın, emniyet görevlilerinin siyasi otorite tarafından muhalefete ve hak arayanlara yönelik baskı aracı olarak kullanıldığını söyledi. Akaydın, haksızlıklara sesini yükseltenlere de paralel damgasıyla cezai işlem uygulandığını vurguladı.

Akaydın, Antalya'da 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenen zirvede güvenliği sağlayan polislerin aldığı taltiflerde adaletsizlik yapıldığına dair basında çıkan haberler üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi. Emniyet görevlilerinin vazifelerini tarafsızlıkla yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Akaydın, ancak siyasi otoritenin onları kanunen suç işleyenlerin peşine yollamaktan ziyade; siyasi muhalefete ve hak arayanlara yönelik bir baskı aracı olarak kullandığına dikkat çekti. İktidarın bütün toplumu ayrıştırdığı gibi polisi de kutuplaştırdığını ifade eden Akaydın, "Kendi tarafında olduğuna inandığı polis memurlarına abartılı ödüller verirken, diğer meslektaşlarının hakkını yiyor. Cemaatle en ufak alakası olmayan, sadece haksızlıklara karşı sesini yükselten emniyet mensuplarına ise 'Paralel' damgası yapıştırıp cezai işlem başlatıyor, sürgün ve para cezaları yağdırıyor. Polisin, her çalışan gibi en temel hakkı olan sendikalaşma hakkına yönelik sürekli engellemelerde bulunuyor." şeklinde açıklama yaptı.

G-20 Zirvesi sırasında yüksek sayıda emniyet mensubunun görevlendirildiğini ve görevlendirmelerin Antalya dışındaki teşkilatı da kapsadığını hatırlatan Akaydın, "Basında çıkan iddialar, polis memurlarının görevde üstün yararlılık gösterdikleri zaman aldıkları ödül anlamına gelen taltiflerin zirve sonrasında son derece adaletsiz dağıtıldığını söylüyor. Şayet basın ve önergemde yönelttiğim sorulardaki iddialar doğruysa, bu çok vahim bir durum. Bu konuda İçişleri Bakanından ciddi bir açıklama bekliyoruz." dedi.

Basında çıkan haberlere göre, Antalya dışından zirveye atanan bazı polis amir ve memurlarına aylıklarının 24 katı taltif ödendiğini aktaran Akaydın, önergede İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması için şu soruları yöneltti:

"Taltif komisyonu, zirve için hangi kriterlere göre ve hangi oranlarda taltif ücreti belirlemiştir?
Zirve sonrasında belirlenen en yüksek taltif ücreti oranı, taltif sahibinin aldığı ücretin kaç katıdır?
Taltif listesi kimler tarafından hazırlanmıştır?
Taltif kriterlerinin zirvedeki görev alanlarına göre belirlendiği bir cetvel mevcut mudur? Mevcut ise bu cetvelin tarafımızla paylaşılması mümkün müdür?
Zirvede Antalya içinden görevlendirilen polis memurlarının boşalan görev vardiyalarını devralan meslektaşları için herhangi bir taltif belirlenmiş midir? Belirlenmemiş ise bu kişilerin aldıkları ek görevlerin karşılığı hangi şekilde ödenecektir?
Zirvede Antalya'nın içinden ve dışarıdan kaç polis memuru görevlendirilmiştir?
Antalya Emniyet Müdürlüğü bünyesindeyken zirvede görevlendirilmesine rağmen taltife layık görülmemiş polis amiri ya da memuru mevcut mudur? Mevcut ise kaç kişi taltiften yoksun bırakılmıştır? Bu kişilere hangi gerekçelerle taltif ödenmemiştir?
Taltif alamadığı için tepki gösteren, ya da önerge konusu olan taltiflerle ilgili bilgi edinmek istediği gerekçesiyle cezalandırılan, görev yeri değiştirilen, ya da hakkında herhangi bir idari işlem başlatılan polis memuru mevcut mudur? Mevcut ise hangi yasal gerekçelerle bu kişiler hakkında cezai işlem başlatılmıştır?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Akaydın: Emniyet mensupları siyasi otoritenin baskı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER