CHP'li Kara: Askerlerin şüpheli ölümlerini Meclis gündemine taşıdı


Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, askerlerin vatani görevlerini yaparken şüpheli ölümlerini Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Niyazi Nefi Kara, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) bünyesinde vatani görevini yapmakta olan ve görevi esnasında intihar, kaza kurşunu, kaza, eğitim zayiatı gibi nedenlerle hayatını kaybeden askerlerimizin şüpheli ölümlerinin araştırılması, gerekli önlemlerin alınması, sorumluların ve ihmallerin belirlenmesi, amacıyla Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 104. ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması gerektiğini kaydetti.

TSK'nın Türk ulusunun her daim güven duyduğu ve tarihi kökleri itibari ile şan ve şerefle dolu bir tarihe sahip olduğuna dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Kara, nitekim Türk ulusu için ordu-millet kavramının kökenleri bu sahiplik duygusuna bağlandığının altını çizdi.

Her ferdin askerlik görevini bir onur görevi saydığını, Anadolu'da bugün dahi askerlik görevini yapmamış erkeklerin evlenmeleri, iş kurmaları görevin icrasından sonraya bırakıldığının altını çizen Kara, toplumun TSK'ya bakış açısı 'Peygamber Ocağı' benzetmesi ve TSK'nın her personeline de 'Mehmetçik' yakıştırması ile benimsendiğini vurguladı.

TSK'da birliğine teslim olan her asker için komutanları ailelere ve askerlere artık kendi evlatları olduğu vurgusunu yaptıklarını, vatan savunmasının kutsal ve bu kutsiyette en önemli yoldaşlığın silah arkadaşlı olduğunu dile getiren Kara, "Ancak ordusuna ve ordu mensuplarına bu kadar değer verilen bir ulusta, askerlerimizin vatani görevlerini icra ederken şüpheli ölümlere kurban gitmeleri, yüzyıllardır oluşan güveni zedelemektedir. Askerlik görevini icra ederken çatışma dışı nedenlerle hayatını kaybeden askerlerimizin ölüm sebepleri gerek asker aileleri, gerekse toplum tarafından şüpheli ölümler olarak nitelendirilmektedir. Bunun sebepleri ise şüpheli ölümlerin aileler ve toplum nezdinde somut kanıtlarla açıklanamaması, mahkeme kararlarının ve bilirkişi raporlarının ikna edici düzeyde olmamasıdır. Şüpheli asker ölümleri konusunda ailelerin şüphelerini artıran bir başka sebep ise Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Döneminde on beşten fazla verilen şüpheli asker ölümleri konusundaki Meclis Araştırma Önergesinin sonuçsuz kalmasıdır." dedi.

Yakınlarını kaybeden ailelerin kurduğu Şüpheli Ölümler Mağduru Aileler Derneği ve Asker hakları gibi oluşumların hazırladıkları raporlar ve hukuki mücadeleler birçok noktada sonuçsuz kalmakta, şüpheleri giderilemediğine vurgu yapan CHP Antalya Milletvekili, verdiği soru önergesi ile ilgili şu açıklamada bulundu:

"Askerde uygulanan fiziki ve psikolojik şiddetin varlığı tüm yaptırımlara rağmen devam etmektedir. Birçok intihar vakasında TSK açıklamalarında sebebin askerlerin sivilde yaşadığı sorunlar olarak belirtilmektedir, bu açıklamaya rağmen askerlere psikolojik destek verilmemesi bir sorumsuzluktur. Sivil toplum örgütleri ve aileler sadece şeffaflık istemekte ve tüm soru işaretlerinin giderilmesini talep etmektedir. Ancak detaylı bir araştırma ile bu mümkündür, ne yazık ki bu araştırmaya izin vermeyenler ve sis bulutlarının dağılmasını engelleyenler bir açıdan Türk Ceza Kanunu 318. Maddesinde yer alan 'Halkı Askerlikten Soğutma' suçunu işlemektedir. Askerlik görevini yapmakta olan ve görevi esnasında intihar, kaza kurşunu, kaza, eğitim zayiatı gibi nedenlerle hayatını kaybeden askerlerimizin şüpheli ölümlerinin araştırılması, kamuoyunun bu hususta aydınlatılması, gerekli önlemlerin alınması, sorumluların ve ihmallerin belirlenmesi, amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Kara: Askerlerin şüpheli ölümlerini Meclis gündemine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER