CHP'li Purçu'dan '8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak kutlansın' teklifi


CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Uluslararası Roman Kongresi'nde alınan kararla kabul edilen 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün Türkiye'de de kabul edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sundu.

CHP İzmir Milletvekili Purçu, 1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan'ın Dünya Romanlar Günü olarak kutlandığına işaret ederek, "8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir." dedi.

8 Nisan'ın Türkiye'de de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesinin önyargı ve ötekileştirmeye karşı önemli bir adım ve farkındalık yaratma girişimi olacağını hatırlatan Purçu, şöyle devam etti: "Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, toplumun önyargılarının giderilmesine vesile olmak, farkındalık yaratmak amacıyla 15 yıldan bu yana dünyanın her yerinde kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Gününün, ülkemizde de "Dünya Romanlar Günü" olarak kabul edilmesi amacıyla, Kanun Teklifi vermiş bulunmaktayım. Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır."
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Purçu'dan '8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER