CHP'li Sarıbal: Şap hastalığı denetimsizliğin ürünüdür


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Eylül ayı sonunda Van'da görüldükten sonra ülke genelinde yaygınlaşan şap hastalığının daha önce Türkiye'de rastlanmayan 'Nepal serotipi' olduğunu iddia etti. Sarıbal, hastalığın denetimsizlik sebebiyle yayıldığını savundu.

Orhan Sarıbal, halk arasında 'tabak veya dabak' olarak da bilinen şap hastalığının tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, sürü içerisinde veya bölgede bulaşma oranı yüzde 100'e kadar ulaşabilen bir hastalık olduğunu vurguladı.

Hastalığın sonuçlandırılmaması durumunda et ve süt üretiminin düşmesine yol açtığını dile getiren CHP Bursa Milletvekili, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, '29 Eylül tarihinden 16 Aralık'a kadar hastalığın tespit edildiği mihrak sayısının 217 olduğunu; bunun 117'sinin söndürüldüğünü, 100 mihrakın ise halen aktif durumda bulunduğunu; yeni tip virüse karşı üretilen aşının tüm illere gönderildiğini; dolayısıyla panik yapacak bir durum olmadığını' söylemiştir. Bakan Çelik 'paniklik bir durum yok' diyerek olayın boyutlarını küçültmek yerine, bir demecinde de belirttiği gibi, sorumlular ve görevlerini ihmal edenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmalıdır. Bakana, Ağustos 2007 tarihinde İngiltere'de bir büyükbaş hayvan çiftliğindeki sığırlarda şap virüsü tespit edilmesi üzerine, dönemin Başbakanı Gordon Brown'ın tatilini yarıda keserek Londra'ya döndüğünü ve kriz komitesini toplayarak tüm önlemlerin alınmasını sağladığını hatırlatmak isterim. Bunun yanı sıra, bu salgının artmasına yol açan denetimsizliğin yol açtığı da ortadadır. Sonuç olarak; şap salgınına karşı sözde değil gerçekten etkili aşılama programları uygulanmalı. Hayvanların numaralanmasında, zaman zaman yaş sınırının kaldırılması gibi kaçakçılığa da hizmet eden uygulamalara artık terk edilmeli. Hayvan hareketlerinin denetimi ve hayvan pazarlarının yönetilmesinde göstermelik uygulamalar yerine ülke koşullarına ve bilimsel gerçeklere uygun önlemler alınmalı. Ülkeye kaçak hayvan girişi her ne olursa olsun önlenmelidir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Sarıbal: Şap hastalığı denetimsizliğin ürünüdür Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER