CHP Milletvekili Adıgüzel: YÖK, binlerce ÖYP'liyi mağdur etmenin mi peşinde?


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki binlerce araştırma görevlisini etkileyen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararını TBMM gündemine taşıdı.

Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplanması talebiyle verdiği soru önergesinde, YÖK Genel Kurul kararı ile ÖYP usul ve esaslarında yapılan değişikliğin yol açacağı mağduriyetleri sordu. ÖYP'li araştırma görevlilerinin derslerini tamamlamaları akabinde kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrılmalarının önünü açan düzenleme ile lisansüstü çalışmalarının derslere indirgendiğini ve ÖYP'lilerin öğrenim gördükleri üniversitelerden koparılmalarının önünün açıldığını belirtti.

Tez yazma sürecinin lisansüstü eğitim sürecinin önemli bir parçası olduğunu ve tez danışmanı ile düzenli ilişki içinde olmayı gerektirdiğine dikkat çeken CHP'li Adıgüzel, "Araştırma görevlilerinin derslerini tamamlamalarının akabinde kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrılmalarının, tez yazma sürecini sekteye uğratacağını düşünmüyor musunuz?" diye sordu.

BARIŞ İÇİN İMZA ATAN AKADEMİSYENLER Mİ CEZALANDIRILIYOR?

YÖK kararının zamanlamasına dikkat çeken Milletvekili Adıgüzel ayrıca "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin bildirisini imzalayan ÖYP'li araştırma görevlilerine karşı, kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrılmalarının bir çeşit cezalandırma mekanizması olarak işletildiği yönündeki iddialar doğru mudur?" diye sordu.

Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi: "ÖYP kapsamında, lisansüstü eğitim programına kayıtlı toplam kaç araştırma görevlisi vardır? Bu araştırma görevlilerinin kayıtlı bulunduğu üniversitelere ve programlara göre dağılımı nasıldır?

04.02.2016 tarihinde ÖYP usul ve esaslarının 11. Maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişiklikten itibaren, derslerini tamamlayan ve tez yazma aşamasına geçen ya da tez yazan kaç ÖYP'li araştırma görevlisi kadrolarının bulunduğu üniversiteler tarafından geri çağrılmıştır? Bunların kadrolarının bulunduğu üniversitelere ve programlara göre dağılımı nasıldır?

ÖYP'li araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirene kadar lisansüstü öğrenimlerini gördükleri üniversitede, dolayısıyla o ilde kalacak şekilde hayatlarını planlamış oldukları göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu düzenlemenin yaratacağı mağduriyetleri nasıl gidermeyi planlıyorsunuz?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Adıgüzel: YÖK, binlerce ÖYP'liyi mağdur... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER