CHP Milletvekili Tümer: Narenciye üreticisi tedirgin

CHP Milletvekili Tümer: Narenciye üreticisi tedirgin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Rusya ile yaşanan siyasi ve sonrasında gelişen ekonomik kriz nedeniyle Çukurovalı üreticinin büyük tedirginlik yaşadığını söyledi. Rusya'nın girişine izin vermeyeceği yaş sebze ve meyve ürünleri nedeniyle üreticilerin ve ihracatçıların kara kara düşünmeye başladığını kaydeden Tümer, Rusya'ya gerçekleşen yıllık 500 milyon dolarlık narenciye ihracatının büyük bölümünün Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını, krizin sona ermemesi durumunda çiftçi ve ihracatçının ekonomik çıkmaza sürükleneceğini vurguladı.

Çukurova Bölgesi'ndeki ihraç ürünü portakal ve greyfurtun Rusya tarafından alınmayacağının bildirildiğini dile getiren CHP'li vekil, "Çiftçimiz ve ihracatçımız mağdur edilmemeli. Narenciye ürünlerinin elde kalmaması için acil önlem alınmalı. Anılan ürünlerin yurt içinde tüketilebilmesi için girişimler bir an önce başlatılmalı." dedi.

YENİ PAZARLAR BULUNMALI

Hasadı beklenen portakal ve greyfurtla birlikte gümrük kapılarından geri çevrilen diğer narenciye ürünlerinin kamu tarafından satın alınarak okullara, yurtlara, askeri kurumlara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılabileceğini belirten Tümer, belediyelerin girişimleriyle meyve ve sebzlerin vatandaşa daha kolay ulaştırılabileceğini aktardı. CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, tüm bu önlemler dışında Türkiye'nin ürettiği ürünlerin üçte birini ihraç ettiği Rusya'dan başka yeni pazar arayışlarına girmesinin önemine dikkati çekti.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı ve ürün bazında kredi kullanan üretici borçlarının faizsiz ertelenmesinin ve uygun ödeme koşullarının çiftçiyi biraz olsun rahatlatacağını ifade eden Tümer, üreticinin yanı sıra ihracatçıların kullandığı kredilerde de kolaylık sağlanabileceğini vurguladı.

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) yaş sebze-meyve ihracatçısına ödenen miktarın zaman geçirilmeden peşin olarak gerçekleşmesinin de ihracatçı ve üretici açısından önemli olduğunu kaydeden CHP Adana Milletvekili, sözlerini şöyle tamamladı: "Üretici ve ihracatçının mağduriyetinin artmaması için gerekli önlemler alınmalıdır."
CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Tümer: Narenciye üreticisi tedirgin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER