CHP milletvekilleri kaçak göçmen rotasında incelemelerde bulundu


CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, Ege'deki kaçak göçmen meselesine Avrupa Birliği (AB) ile köklü çözüm bulabilmek amacıyla üretilecek projelere destek için bugün denize açıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu, can yeleklerini giyerek, bir zodyak botla bu sabah Turgutreis'te bir marinadan Ege Denizi'ne açıldı. Komisyon üyelerine CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Önder Batmaz ve Bodrum Belediye Meclisi Üyesi Niyazi Atare eşlik etti.

Jandarmanın karadan, Sahil Güvenlik botlarının denizden geniş güvenlik önlemleri aldığı incelemede, rüzgârlı havaya rağmen 1 mil açılan, kaçak göçmenlerin yoğun olarak kullandığı Hüseyin Burnu, Ali Hoca Burnu, Günbatımı plajları ve Akyarlar Fener Burnu'nu gezen heyet, Aylan Kurdi'nin 3 Eylül 2015'te cansız bedeninin sahile vurduğu plajda incelemeyi sonlandırdı. Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, bu plajın sadece Aylan bebeğin değil, insanlığın karaya vurduğu yer olduğunu söyledi. Sadece Türkiye değil, Avrupa ve dünya açısından insanlığın sahile vurdurduğu yer olduğunu belirterek, "Geçen pazar gününden itibaren mülteci konusu bir kat daha önem kazandı. Maalesef 3 milyar euro para verilerek Türkiye, Avrupa'nın mülteci kampı durumuna, tampon durumuna getirilmek isteniyor. Özellikle Avrupa'nın dikkatini çekmek istiyoruz, çünkü bu mesele sadece Türkiye'nin meselesi değil. Bu mesele, dünyanın meselesi. Belirttiğimiz gibi 2. Dünya Savaşı'ndan sonra belki bu coğrafyanın yaşadığı en büyük kriz. Türkiye'ye haksızlık yapıldı, böyle bir meselede. Bunu kabul etmiyoruz. Bütün siyasi partilerin de bu konuda ortak tavır alması gerekiyor." dedi. Ağbaba, bu işin sadece AK Parti'ye bırakılmayacak kadar ciddi olduğunu söyleyerek, "Bu konuda AB ile yükleri birlikte taşımamız gerekiyor. Pazar gününden itibaren bu işin daha sıkı tutulduğu, mültecilerin gitmesine izin verilmediği yönünde bilgi var. 3 milyar euro bir rüşvet vererek, bu yükümlülüğü Avrupa üzerinden atamaz. Ne kadar para verirse versin bu yükümlülük dünyanın yükümlülüğüdür, insanlığın yükümlülüğüdür. Buna dikkat çekmek için geldik. AB ülkelerine buradan çağrıda bulunmak istiyorum. İnsan halklarında ilerlediğini söyleyen Avrupa'nın, derhal sorumluluk alması gerekiyor. Dünyanın gözü önünde bir rüşvet olayı gerçekleşiyor. 3 milyar euro verilerek Türkiye bir mülteci kampına çevrilmek isteniyor." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Demir ise Ege'nin, barış denizi olması gerekirken ölüm tarlaları olduğunu ifade ederek, "Buradan binlerce kilometre uzaktan Afganistan'dan, Pakistan'dan, Suriye'den, İran'dan insanların gece gündüz yürüyerek buraya kadar gelmesi, araba bagajlarında gelip umuda yolculuğa giderken birçok canın, birçok çocukların, ailelerin denizin içinden karaya vurması, insanlığın karaya vurmasıdır. Bu, insanlığın bir ayıbıdır. Avrupa'nın bir ayıbıdır. Bu bölgenin insanları olarak, bundan üzüntü duyuyoruz. Karaya vuran Aylan bebek ve diğer bebekler, insanların vicdanında leke olarak kalacaktır." şeklinde konuştu.

Milletvekili Purçu da çok üzgün olduğunu belirterek, "Allah o insanlara, çocuklara yardım etsin. Artık insanlığın da değeri kalmamış. Sırf para için, maddi imkânlar uğruna tüm dünyada savaşlar oluyor. İnsanlık karaya vuruyor artık. Biz de bugün onların yerine geçmek istedik ve çok zor. Türkiye'de kaç milyon Suriyeli var, onu dahi bilmiyoruz. Gelecekte bu anlaşmaların da Türkiye'ye ne kadar zarar vereceği hesap edilmiyor." dedi.

Bir CHP milletvekili ve aynı zamanda bir anne olarak buraya geldiğini söyleyen Türkmen ise şunları kaydetti: "Şu anda medeniyetin öldüğü sahilde açıklama yapıyoruz. Şu anda burada bulunurken Aylan bebeğin bizi izlediğini düşünüyorum ama bu yalnızca bir Aylan bebek sorunu değil. Aylan bebekten önce de sonra da çok çocuk öldü. Ne yazık ki şu andaki hükümetle AB, elbirliğiyle şu anda Türkiye'yi bir mülteci çöplüğüne çevirmek istiyorlar. Ben bir anne olarak, burada daha kaç tane bebeğin canını kaybedeceğini düşünüyorum. Ağlamamak için gerçekten kendimi zor tutuyorum. Şu anda binlerce çocuk eğitim alamıyor, binlerce kadın sağlıksız koşullarda yaşıyor."

Açıklamaların ardından karayoluyla Turgutreis şehir merkezine dönen CHP heyeti, mahalle girişinde dört çadırda yaşayan Suriyeli Türkmen aileyle görüştü. Altı çocuk babası Hassan Kayari, "İki yıldır Türkiye'deyiz. Şehir şehir dolaşıyoruz. İnsanlar bize çok yardım ediyor. Bodrum'a geldik ancak Yunan adalarına geçmek istemiyoruz, çünkü mültecilerin botlarını batırdıklarını öğrendik. Şimdilik buradayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kış geldi, hava soğuk, bir çadırda sekiz kişi kalıyoruz." diye konuştu.

Veli Ağbaba, Muğla'nın Bodrum ilçesinin ardından komisyonun, incelemelerine Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'da devam edeceğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP milletvekilleri kaçak göçmen rotasında incelemelerde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER