Çin'de "Bekârlar Günü"nde 14 milyar dolarlık sanal alışveriş


Çin'de her yıl 11 Kasım'da kutlanan 'Bekârlar Günü'de ülkedeki sanal alışveriş devi Alibaba, 24 saatte 90 milyar yuanlık (14 milyar dolar) mal sattığını duyurdu. Bu rakamın geçen yıla oranla yüzde 60 arttığın kaydeden Çinli şirketin ödeme servisi Alipay, aynı günde 117 milyon işlem yapıldığını belirtti.

Şirketin CEO'su Jack Ma (Ma Yun), Çin'in sanal alışverişinin dünyanın geri kalanına da yayılmasını arzuladıklarını ve gelecek beş yılda Tokyo, Paris yada New York'ta olabileceklerini kaydetti.

Alibaba istatistikleri, bu yılki siparişlerin 232 ülke ve bölgeden geldiğini gösteriyor.
Bu arada Alibaba'nın rakibi Çinli JD.com'un da dün 17.30'a kadar 20 milyon sipariş aldığı ifade edildi.

Sanal alışverişlerin yüzde 70'inin cep telefonu kullanılarak yapıldığı, gıda alışverişinde artış olduğu, kırsal kesimdekilerin ise televizyona rağbet gösterdiği belirtildi.

Çin medyasına göre, 11 Kasım yada Bekarlar Günü, 1990'larda genç bekarların kendilerine hediye alma bahanesiyle ortaya çıktı. Alibaba da 11 Kasım yada 11/11'deki ilk sanal satışını 2009'da başlatmış ve bu tarihten sonra 11 Kasım, Çin'de en büyük sanal alışverişin yapıldığı gün olmuştu.

Geçen yıl Alibaba, Bekârlar Günü'nde 278 milyon sipariş almış ve bir günde 9,3 milyar dolarlık gelir elde etmişti.

Amerika'da yılın en büyük satış günlerinden biri olan Şükran Günü'nden önceki "Kara Cuma" yada "Black Friday" sanal alışveriş gününde sadece 1,5 milyar dolarlık sanal alışveriş yapılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de "Bekârlar Günü"nde 14 milyar dolarlık sanal... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER