Çin'den Rusya'nın Suriye'ye harekatına cevap geldi


Çin, Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava harekatıyla ilgili olarak, Rusya'nın yanında Suriye'de savaşacağı iddialarını doğrulamadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, bugün başkent Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında Cihan Haber Ajansı'nın, "Medyada çıkan ve Çin'e ait gemilerin, Rusya'nın Suriye'ye yönelik hava harekatına destek için Suriye'nin Tartus limanına demirlediği ve J-15 savaş uçaklarını da göndereceği haberlerine ne diyorsunuz? Çin, Rusya'nın hava harekatını destekliyor mu? Çin Suriye'de her hangi bir askeri harekatta yer alacak mı?" sorularını yanıtladı.

Çinli sözcü cevabında, Rusya'nın askeri müdahalesini destekleyip desteklemediklerini konusunda net konuşmazken, Rusya'nın söz konusu harekatı, Suriye hükümetinin davetiyle yaptığını ve hedefinin ise Suriye içindeki terörist ve aşırılık yanlıları olduğunu, Moskova yönetimin açıkladığını söyledi.

Hua, cevabının devamında ise Suriye sorununun ertelenip, çözülmemesinin terör ve aşırılık yanlılarının yayılmasına ve insani krizin sürekli büyümesine yol açtığını kaydetti. Hua, "Bizler, uluslararası toplumun terörle mücadele çabalarını destekliyoruz. Tüm tarafların iletişimi ve koordinasyonu güçlendirmeleri ve güçlerini birleştirmelerini arzuluyoruz." dedi.

Hua, Çin'in her zaman, Suriye krizinin temel çözüm yolunun siyasi ve diyalog yolu olduğuna inandığını vurguladı.

Çinli sözcü, bunun için ilgili tarafların en kısa zamanda, eşit, kapsayıcı ve açık siyasi diyalogu başlatmaları gerektiğini işaret etti ve bu yolla, tüm tarafların haklarını gözetici bir sonuca varılması çağrısı yaptı.

Sözcü Hua ayrıca, Çin'in Suriye konusunda ilgili tüm taraflarla ortak çaba harcamaya hazır olduğunu ifade ederken, Suriye sorununun en kısa zaman ve uygun şekilde çözülmesi için de çalışacaklarının altını çizdi.

Hua, cevabının sonunda ise Rusya'ya destek için Çin gemilerinin demirlediği ve J-15 uçaklarını gönderecekleri iddialarıyla ilgili olarak, "Bununla ilgili olarak herhangi bir bilgim yok" ifadesini kullandı.cevap-geldi-1903039.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den Rusya'nın Suriye'ye harekatına cevap geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER