Çok dilli çocuklar karmaşık soruları çözmede daha başarılı


Göç ülkesi olan Almanya'da yetkililer çokdilliliğin önemini yavaş yavaş kavrıyor. Münih Belediyesi tarafından önceki gün düzenlenen 'Aksiyon Günü' ile çokdilliliğin önemine dikkat çekildi. Programda çokdillilik üzerine bir sunum yapan Münih Üniversitesi (LMU) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Claudia Maria Riehl, çok dilli çocukların karmaşık soruları çözmekte daha başarılı olduğunu ifade etti. Erken yaşlarda anadilin yanı sıra ikinci bir dil daha öğrenen çocukların üçüncü bir dili daha kolay öğrendiklerini belirten Prof. Dr. Riehl, yazı dilinin öğrenilmesine de vurgu yaptı.

"Yazı dili günlük hayatta kullanılan konuşma diline kıyasla daha kompleks ve bu dili öğrenen çocukların derin düşünme kabiliyetleri de artıyor. Okuma aktiviteleri yapılmalı." şeklinde devam eden Riehl, anadilini iyi kullanan bir çocuğun ikinci bir dili de iyi kullanabileceğinin altını çizdi. Daha sonra düzenlenen panelde ise Bavyera Devlet Sekreteri Georg Eisenreich , Almancanın yanı sıra başka dillerin de öğrenilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Göçmen kökenli çocukların da Almanya'da yaşadığını anlatan Eisenreich, Gymnasium okullarında İngilizcenin önemli bir dil olduğuna dikkat çekti. Çocukların mümkün olduğunca erken yaşta çok dilli yetişmesinin teşvik edilmesini savunan eyalet milletvekili Birgit Volk anadilin teşvikinin önemine değindi.

Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran ise okullarda sadece İngilizce ve Fransızca gibi dillerin değil, göçmen kökenli vatandaşların dillerinin de teşvik edilmesinini istediklerini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Çok dilli çocuklar karmaşık soruları çözmede daha... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER