Çorum ceviz şehri oluyor


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum'un iklim ve toprak yapısının ceviz üretimi için çok uygun olduğunu söyleyerek, üretimin 10 yılda 3 katına çıkacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün farklı illerde düzenlediği Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'nın 15'incisi Çorum'da gerçekleştirildi. Toplantıda Bakanlık yetkilileri ile akademisyenler tarafından ceviz ile ilgili sunumlar yapıldı.

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Çin, ABD ve Ukrayna'nın ardından ceviz üretiminde 4. sırada olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre 2014 yılında ülkemizde 180 bin 800 ton ceviz üretildiğini söyleyen Kaplan, bu yıl ön görülen tahmini rakamın 190 bin 834 ton olduğunu kaydetti. Kaplan, 7 milyon meyve veren, 5 milyon 374 bin meyve vermeyen çağda ceviz ağacı olduğunu ve ağaç başına ortalama 26 kilogram verim düştüğünü ifade etti. Kaplan, "Ülkemiz halen ceviz ithal eden bir ülke konumundadır. Verim çağında olmayan 5 milyonun üzerindeki ağacın verim çağına gelmesiyle üretimimizi önce dengeleyip sonra ihracatçı duruma geleceğimize inanıyoruz. Cevizde kişi başı tüketimimiz 2,8 kilogram ile diğer sert kabuklu meyvelerin üzerindedir. Türk halkı olarak cevizi seviyoruz ve değişik şekillerde kullanıyoruz. Üretimin artması ve ceviz fiyatlarının makul seviyeye gelmesi ile eminim ki bu tüketim miktarı da artacaktır." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Çorum Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise Çorum'un iklim ve toprak yapısı olarak ceviz üretimine çok uygun olduğunu belirterek, ceviz envanter çalışmalarının büyük bir hızla sürdüğünü söyledi. Ermiş, şunları söyledi: "İlimiz cevizde özellikle 'Oğuzlar77' çeşidiyle öne çıkmaktadır. Ve bu ilçemizle birlikte diğer ilçelerimizde de ceviz üretimi yaygınlaşmakta, fenne ve usule -uygun kapama ceviz bahçeleri kurulmaktadır. Gelecek 10 yılda bu üretim 2 hatta 3 katına çıkacaktır."

Toplantının yerel üreticilerin çalışmalarına ışık tutmasını dileyen Ermiş, "İklim ve toprak yapısı olarak ceviz üretimine çok uygun olan ilimizde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Oğuzlar, Dodurga ve İskilip ilçemizde ceviz envanter çalışmaları ceviz üreticileri birliği ve dernekler işbirliği ile yapılmış, çeşitli tescil çalışmaları halen yürütülmektedir. Bu çalışmaların sonuçlanmasıyla ceviz alanlarımız birebir tespit edilerek daha sağlıklı projelere altlık oluşturacaktır." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Çorum ceviz şehri oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER