Cumhuriyet yazarları 'Charlie Hebdo' duruşmasına gelmedi


Hz. Muhammed'in tasvir edildiği belirtilen karikatürü yayınlayan Fransız Charlie Hebdo dergisinin bazı yayınlarını köşelerine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Yetkili hakimin rahatsız olması nedeniyle gelmediği duruşmaya, sanık Çetinkaya ve Karan da gelmedi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 4,5 yıla kadar hapisleri istenen Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan katılmadı. Çetinkaya ve Karan'ı duruşmada avukatları temsil etti. Duruşmada 11 şikayetçi hazır bulundu.

Müştekiler, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini belirtti. Sanıklar hakkında da zorla getirme kararı çıkarılmasını istendi.

Sanıkların Avukatı Bülent Utku, "Mahkemeniz basın suçlarının bakıldığı bir mahkemedir. Bu nedenle duruşmalara gelip gitmekteyiz. Rahatsızlığı nedeniyle rapor almak zorunda kalan hakimin bir uygulaması vardır. Bunu takip etmekteyiz. Bunun dışında esas yargılamanın yüz yüzelik esasını içermesi ve davaya geçici çıkan hakimlerin bir sonraki duruşmaya gelmeyecek olmaları nedeniyle yargılama esastan devam edip sonuçlandırması sürecine herhangi bir katkı sağlamayacak olması dikkate alındığında sanıkları hazır edemedik. Şu anda gündemi yoğun olarak işgal eden Ankara'daki durum nedeniyle bir mesleki yoğunluk yaşamaktadırlar. Önümüzdeki celse bizzat hazır edeceğiz." dedi.

Yargılamanın yüz yüzelik ilkesi barındıran husus içerdiğini ve mahkemenin yetkili hakiminin rahatsızlığı nedeniyle hazır olamadığını belirten mahkeme, davanın kamuoyunun dikkatini verdiği bir dava olduğunu belirtti. Sanıkların ifadelerini yetkili hakimin bulunduğu bir ortamda gerçekleştirmesinin yargılamanın daha sağlıklı sonuçlara varılması için gerekli olduğunu belirtti. Sanıkların mazeretlerinin kabulüne karar veren mahkeme, sanıkların önümüzdeki celse hazır olmamaları durumunda haklarında zorla getirme kararı çıkarılacağı uyarısında bulundu. Duruşma 21 Ocak'a erteledi.

Fransız Charlie Hebdo dergisi Hz Muhammed'in tasvir edildiği belirtilen karikatürleri yayınladıktan sonra silahlı baskına uğramıştı. Olayda 12 kişi hayatını kaybederken Çetinkaya ve Karan dergiye destek olmak amacıyla yayınlarının bir bölümüne köşelerinde yer vermişti. Bu nedenle iki gazeteci hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' suçlarından 4,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Cumhuriyet yazarları 'Charlie Hebdo' duruşmasına gelmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER