Davutoğlu: Bir fasıl kesinlikle açılacak, bu önemli bir gelişme


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB ile müzakerelerde yaza kadar bir fasıl açılacak olmasını 'önemli bir pozitif gelişme' olarak nitelendirdi.

Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, Ankara'nın 5 fasıl için talepte bulunduğunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu, yıllardır müzakerelerde fasıl açılmadığını hatırlattı ve 29 Kasım'da bir fasıl açılmasından sonra bu dönemde de bir fasıl açılacağını dile getirdi. Davutoğlu, "33. fasıl kesinlikle açılacak, diğer fasıllar da hızlandırılacak. Dolayısıyla bu önemli bir pozitif gelişmedir. Bütün bu unsurların Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir enerji katacağına inanıyorum." dedi.

Türkiye'deki mülteci sayısını değiştirmeyen bir anlaşma yapmalarını 'son derece olumlu bir netice' olarak nitelendiren Ahmet Davutoğlu, Türk-AB ilişkilerine de yeni boyutlar katmaya çalıştıklarını ifade etti. Vize muafiyeti konusunda hem kendilerinin hem de AB'nin gerekeni yapacağını ifade eden Davutoğlu, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve yeni fasılların açılması konusunda da anlaşma sağladıklarını kaydetti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Türk tarafının beklentisinin daha fazla fasıl açılması yönünde olduğunu fakat "Biraz, her zaman hiçbir şey olmamasından daha iyidir. Bir şeyler başardık. Bence bu gelecek vaat eden bir gelişme." diye konuştu.

"DERS ALMAK İSTEYEN GELSİN"

Davutoğlu, 'mültecilere sunduğunuz şartları iyileştirecek misiniz?' şeklindeki soru üzerine; şu ana kadar bu konuda uluslararası gözlemcilerden tek bir eleştir biri almadıklarını söyledi ve "Mültecilere nasıl davranılacağı konusunda ders almak isteyen varsa, tesislerimiz onlara açıktır." dedi.

AB Konseyi Başkanı Tusk ise bir tarihçi olarak, bugünün 'tarihi bir gün' olup olmadığını şimdiden tahmin edemeyeceğini fakat Türkiye ile ilişkiler ve düzensiz göçle mücadelede bir dönüm noktasında olduklarını dile getirdi. Tusk, bugün düşünülebilecek en iyi anlaşmaya imza attıklarını fakat bunun pragmatik sonuçlarını görmenin önemli olduğunu ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Bir fasıl kesinlikle açılacak, bu önemli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER