Davutoğlu: Hep beraber 'edi bese' diyelim


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genç MÜSİAD 5. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi'nde gençlere hitap etti. Güneydoğu'da yaşananları değerlendiren Davutoğlu, eylemlere katılan gençlere seslenerek, "Sizleri ailenizden ayırarak yüreklerinize nefret tohumları ekenlere fırsat vermeyin. Devleti düşman göstererek gençlerimizin geleceğini çalanlara gelin hep beraber edi bese, 'yeter artık' diyelim." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki programı kapsamında Wow Hotel'de gerçekleştirilen Genç MÜSİAD 5. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi'ne katıldı. Burada genç iş adamlarına seslenen Davutoğlu, özellikle Güneydoğu'da eylemlere katılan gençlere örnek olmalarını istedi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Burada olamayan ama burada olmayı, sizler gibi başarılı çalışmalara imza atmayı hak eden gençlerimize güzel örnek olun. En temel sorumluluğunuz ülkenin gençlerine güzel örnek olmaktır. Sınırlarımızın dört bir yanında savaşın ve kargaşanın yaşandığı, günahsız çocukların hayalleri ile derin sularda vedalaştığı, eline taş, silah sıkıştırılan, kendi topraklarını bir hiç uğruna yakıp yıkmaları için kandırıldıkları canlarımıza kardeş olmaya, örnek olmaya çok ihtiyaç var. Savaşa itilen çocuklarımızı geri kazanmaya her şeyden çok ihtiyacımız var. Şu anda hayatlarını nasıl kararttıklarını göremeyen gençlerimizin yıkımlarını değil, üretimlerini yeniden doğuşlarını görmeye çok ihtiyacımız var. Gençlere buradan çağrıda bulunalım: Sizi sokaklara atarak ölüme kirli zihinlerin oyunlarına gelmeyin. Hayatlarınızı karartarak, sizleri dağlara, barikatlara, hendeklere mahkum etmeye çalışanları dinlemeyin. Sizleri ailenizden ayırarak yüreklerinize nefret tohumları ekenlere fırsat vermeyin. Devleti düşman göstererek gençlerimizin geleceğini çalanlara gelin bugün hep beraber edi bese 'yeter artık' diyelim. Hendek kuranlara, tuzak kuranlara, cami yakanlara, pusu kuranlara yeter artık diyelim. Temiz, bembeyaz bir sayfa açalım."

Türkiye'deki ekonomik gelişmelere de değinen Davutoğlu, gençlere de çeşitli tavsiyelerde bulundu. Türkiye'nin ekonomik olarak yüzünü dünyaya döndüğünü anlatan Davutoğlu, "Eski Türkiye kabuğuna çekilmiş bir Türkiye'ydi. Yeni Türkiye ise kabuğunu kırdı. Yüzünü, yönünü bütün dünyaya çevirdi. Her açıdan dünyaya açıldı. Dış İşleri Bakanı olduğumda diplomatlara yaptığım ilk konuşmada verdiğim bir talimat vardı. 'Artık hattı diploması yoktuk, sathı diplomasi vardır, satıh ise bütün dünyadır' şimdi de, genç girişimcilerimize hedef olarak diyorum ki 'artık hattı iktisat yoktur, sathi iktisat vardır. Satıh da bütün dünyadır' Bütün dünyada sizleri görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin dış ülkelerde müteahhitlik anlamında iş yapmak kapasitesine ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: "1974 ile 2002 arasında yurt dışında üstlenin müteahhitlik bedellerinin toplamı 46 milyar dolardır. 2002 ile 2015 yılları arasında ise 273 milyar dolarlık iş üstlenildi ve dünyada bu alanda en başarılı birkaç ülkeden biri haline geldik."

Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin verileri paylaşan Davutoğlu, "2015 yılında beklentilerin üzerinde performans sergileyen ekonomimiz, ikinci çeyrekte 3.8, üçüncü çeyrekte ise yüzde 4 büyüyerek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmiştir. Piyasa beklentilerinin de çok üzerinde gerçekleşen üçüncü çeyrekteki yüzde 4'lük büyüme, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasındaki ekonomik istikrardan taviz vermeden başarılı bir şekilde ülkeyi yönettiğimizin en açık göstergesidir" dedi.

2019 yılının çok daha iyi bir yol olacağını söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ak Parti hükümetleri döneminde rekor istihdam olanakları sağladık. Küresel krizin başladığı 2007 yılından bu yana bir çok ülke istihdam kayıplarını telafi edemezken biz yaklaşık 7 milyon vatandaşımıza ilave istihdam imkanı sağladık. Sadece son bir yılda bir milyon kişiye istihdam imkanı sağladık. Ak Parti hükümetleri kendilerinden önceki çift haneli enflasyonu tek haneye indirdi…2002 yılında AB tanımlı borç stokunu 2015 yılında yüzde 34'e kadar gerilettik. Bu alanda 28 AB ülkesinin 25'nden daha iyi durumdayız. Şu sıralar Meclis'te görüşülecek olan 2016 bütçemizde de aynı disiplinli ve tutarlı anlayışı sürdüreceğiz. İnşallah hep beraber çok daha güzel günler göreceğiz. Türkiye'yi karamsarlığa boğmak isteyenlere karşı aydınlık bir geleceği hep beraber inşa edeceğiz"

İş dünyasına yönelik yeni düzenlemeler yapacaklarını da söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi: "Her gence 50 bin liraya kadar karşılıksız sermaye vereceğiz. Can suyu olacak bu parayla gençlerimiz ihtiyaçları olan bu parayı alacaklar, harcamaları yapacaklar. Yeter ki burada hedefimiz her bir gencimizin kendi işini kurması için devletin bir ana, bir baba şefkatiyle ona el uzatması. Daha da büyük işler düşünüyorsan ona da varız. 50 bin lira yetmiyorsa tekrar gelecek gencimiz ve diyecek ki bana daha fazla kaynak lazım, o zaman biz de ona diyeceğiz ki al şu 100 bin lirayı faizsiz kredi olarak işlerine yola koy, sonra ödersin diyeceğiz. Gençlerimize faiz baskısı yaşatmayacağız. Yani işe başlayan her genç 50 bini karşılıksız, 100 bini de faizsiz kredi olmak üzere 150 bin lirayı bir can suyu olarak cebinde bilsin. Bununla ilgili gerekli Bakanlar Kurulu kararlarını çıkardık. KOSGEB'de attığımız adımları gözden geçireceğiz. Gençlerimiz üzerimde vergi yükü de olmasın derse o zaman da diyeceğiz ki 3 yıl boyunca senden gelir vergisi almayacağız. Ne kazanırsan doğrudan sermayeni artırmak için kullan. Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek veriyoruz. İlk 3 aynı içinde yapacağımız düzenleme ile ilk kez iş bulan her gencimizin bir yıllık maaşını devlet olarak biz ödeyeceğiz." İfadelerini kullandı.

Genç girişimcilere de seslenen Davutoğlu, şöyle konuştu: "Zihninizde o adalet anlayışı yoksa, zihninizde o adalet anlayışını besleyen bir adalet bilgisi yoksa o makamların, o paraların, o sermayelerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Ama eğer Esmaül Hüsna'dan hareketle el adl ve onun evrendeki adaleti üzerinden muhabbete dayalı bir adalet felsefesi size yerleşmişse, siz eğer o felsefeden hareketle evrene, tabiatı, hayvanata ve bütün beşeriyete o perspektifle bakıyorsanız ondan sonra her sermayenin, her makamın, bir anlamı, kıymeti olur. Allah size adalet hesabını vereceğiniz makamlar nasip etsin."
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Hep beraber 'edi bese' diyelim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER