Davutoğlu'ndan Hakkari ve Şırnak'ın merkezlerinin taşınmasıyla ilgili açıklama


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ve Şırnak'ın il merkezlerinin Yüksekova ve Cizre'ye taşınması amacıyla bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Londra'da düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya cevap veren Ahmet Davutoğlu, Hakkari ve Şırnak'ın doğal gelişim anlamında uygun topoğrafyalarda olmadığını ifade etti. Davutoğlu, Yüksekova ve Cizre'nin ise daha düz bir arazida olduğuna dikkat çekti.

Davutoğlu, şunları söyledi: "Hakkari il sınırları değişmeden il merkezinin değişmesi ama bunun Hakkari ve Şırnak'ın da bir şey kaybetmeden yapılabilmesi için bir çalışma yürüteceğiz. Bir anlamda şehirlerin doğal gelişimlerini göz önünde bulundurmak durumundayız. Bu anlamda bu illerimizde daha etkin kamu hizmetinin sağlanması, daha kolay ulaşım imkanlarının temin edilmesi ve ilçe statüsünde olduğu için terör örgütü (ile mücadele) ve güvenlik bağlamında ortaya çıkan zaafların da giderilmesi için böyle bir çalışma yapmaları konusunda arkadaşları talimatlandırdık. İnşallah bakacağız. Bu çalışmanın neticesine göre de bu adımları gerektiği zaman gerektiği şekilde atacağız."

Davutoğlu, "Maalesef çözüm sürecinin ana esası olan silahsızlanma konusunda gerekli adımların atılmaması ve terör örgütün Temmuz ayında DHKP-C ve DEAŞ'la eş zamanlı olarak harekete geçmesi üzerine bildiğiniz gibi 23 Temmuz'da 'huzur ve demokrasi' operasyonu başlattık." dedi.

O zaman da operasyonun sonrasını planladıklarını ifade eden Davutoğlu, "Operasyonun tamamlandığı ilçelerde bundan sonra atılacak adımlar, rehabilitasyon konusunda bir master plan, genel perspektif çalışması yaptık. Silopi'de operasyon büyük ölçüde tamamlandı. Bütün çukurlar kapatıldı, bütün barikatlar kaldırıldı. Zaten talimatımız da buydu." dedi.

Silopi'de birkaç gün içinde sokağa çıkma yasağının sadece belli saatlerde uygulanacağını ifade eden Davutoğlu, bu ilçede yeni bir güvenlik yapılanmasına gideceklerini dile getirdi. Davutoğlu, "Bir daha bu halk ve sokaklar terör örgütünün insafına terk edilmeyecek." ifadelerini kullandı.

Aynı durumun Sur ve Cizre için de geçerli olacağını ifade eden Davutoğlu, "Temizlenecek! Bunun hiçbir alternatifi yok. Kim ne derse desin, kim ne yazarsa yazsın Türkiye'de hiçbir sokağı ve mahalleyi terör örgütünün insafına terk etmeyiz. Bunu herkes bilmeli." şeklinde konuştu.

Operasyonun ardından ilçelerde restorasyon çalışmaları yapılacağını, kamu binaları ve tarihi eserlerin pırıl pırıl yapılacağını ifade eden Davutoğlu, sosyal hizmetlerin de derhal başlayacağını ve hayatın normale döneceğini kaydetti. Davutoğlu, virane hale gelmiş evler sebebiyle de kentsel dönüşüm çalışmasının başlatılacağını, ekonomik hayatın canlandırılması için önlemlerin alınacağını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu'ndan Hakkari ve Şırnak'ın merkezlerinin taşınmasıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER