Davutoğlu: Rusya, Suriye ve Ukrayna üzerinden AB ve Türkiye'ye mesaj veriyor


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Suriye üzerinden Türkiye'ye Ukrayna üzerinden de Avrupa'ya mesaj vermek istediğini belirtti.

Ukrayna'ya resmi ziyaret için gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, uçakta gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Davutoğlu YPG'nin Azez'den uzaklaştırıldığını, örgütün Fırat'ın batısına geçişine izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, eğer YPG çekilmezse daha sert cevap vereceklerini ifade etti. Davutoğlu, YPG'yi önce uyardıkları ancak Azez'e bir kilometre yaklaştıklarında müdahale ettiklerini dile getirdi. Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptıkları görüşmede YPG'nin ilerlemesi durumunda sert karşılık vereceklerini ifade ettiğini belirtti. Davutoğlu, Rusya'nın Ukrayna ve Suriye üzerindeki hamlelerinin hem Türkiye hem de AB'ye yönelik olduğunu Merkel'in de bunu kabul ettiğini dile getirdi. Ahmet Davutoğlu, bundan dolayı Türkiye ile AB ilişkilerinde son dönemlerde yakınlaşma yaşandığını hatırlattı.

Salih Müslim'in "geri adım atılmayacak" sözünün bir anlam ifade etmediğini kaydeden Davutoğlu, YPG'nin Fırat'ın batısı Afrin'in doğusuna geçmeyeceğini tekrarladı. YPG'nın Miniğ Havalanı'nı almasına yönelik soruya da cevap veren Davutoğlu "çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek" ifadesini kullandı.

"Ukrayna'ya ilk kez gittiğini söyleyen Davutoğlu, Suriye ile Ukrayna'daki krizin benzerlik gösterdiğini ifade etti. Rusya'nın agresif bir tutum izlediğini dile getiren Davutoğlu, Moskova'nın Suriye üzerinden Türkiye'ye Ukrayna üzerinden de Avrupa'ya mesaj vermek istediğini dile getirdi. Davutoğlu, Rusya'nın 2013 yılında Suriye rejimine verdiği desteğin sorgulanmaması üzerine Moskova'yı Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki tutumu konusunda cesaretlendirdiğini vurgulandı.

Ahmet Davutoğlu, daha önce gerçekleştiremediği yurtdışı ziyaretlerine birer birer devam edeceğini dile getirdi. Davutoğlu, Türkiye ile Ukrayna arasındaki coğrafik yakınlık ve iki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Rusya, Suriye ve Ukrayna üzerinden AB ve Türkiye'ye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER