Dershane kapatan yetkililer kurum avukatına imza attırmadı


Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay'ın 'Dershaneler kapatılamaz' kararına rağmen Çankırı'da faaliyet gösteren Maltepe Dershanesi kapatıldı. Çankırı Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından kapatılan Maltepe dershanesinin kurum avukatı Mücahit Kozan, "Bilindiği üzere dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanun 24 Temmuz 2015'de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. İptal gerekçesi olarak Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını iş ve çalışma hürriyetinin engellenmesi ve eğitim öğretim hakkının engellenmesi sonucunu doğuracağından dolayı bu gerekçe ile iptal edilmiştir. Dershanelerin kapatılmasının herhangi bir hukuki ve kanunu temeli yoktur. Buna rağmen valilikler ve Milli Eğitim Müdürlükleri yoluyla dershanelerin kapatılmasına uğraşılmaktadır." dedi.

Mahkeme kararlarını uygulamayan idarenin kendi kararlarını da eksik uyguladığını belirten Kozan, "Belediyeye giden yazı il milli eğitim müdürlüğünün talimatı ile gitmiştir. Belediyeler ayrı kamu tüzel kişiliklerine sahip olup valilikler onların hiyerarşik üstleri değildir. Doğrudan emirlerini uygulamaları söz konusu değildir. Mühürlerin üzerinde dahi il milli eğitim müdürlüğünün yazısı ile kapatıldığı söylenmiştir. Zabıta valiliğin emrinde çalışmıştır." diye konuştu.

Şirkete ait odalarında mühürlendiğini dile getiren kurumun avukatı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyeden bize gelen yazıda zemin kat dahil değilken, katta şirkete ait olan bir oda ve kantin mühürlenmiştir. Dershanelerin bu kapsamda olduğunun yazıda belirtilmesine rağmen kendi yazılarını dahi uygulamamışlardır."

Avukat Mücahit Kozan, emri veren makamın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Emri veren makam milli eğitim müdürlüğü, emri uygulayan makam zabıta, zabıta il milli eğitim müdürlüğünün hiyerarşik olarak astı bir makam değildir. Ayrıca kurum avukatı olduğumu söylemem rağmen raporda bana imza artırılmamıştır."
CİHAN
<< Önceki Haber Dershane kapatan yetkililer kurum avukatına imza attırmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER