Dershanelerin kapatılmasına ilişkin o savunmaya tepkiler çığ gibi

Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasına ilişkin davada karar aşamasında. Mahkeme üyelerine dağıtılan raporda, dershanelerin kapatılması kumarhane örneği ile savunuldu, “Onlar da özel teşebbüstü” denildi.

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin o savunmaya tepkiler çığ gibi

Üyelere dağılan raportör raporunun ayrıntısı ortaya çıktı. AYM raportörü, iptal isteminin reddedilmesini istedi. Raportör, dershanelerin kapatılmasını savunmak için kumarhanelerin kapatılmasını örnek göstererek, “Onlar da özel teşebbüstü ancak yine de kapatıldı” dedi.

Yaşanan gelişmeleri yorumlayan Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün dershanelerin kapatılmasına dair davadaki raporunun gerekçesini, gerekçe oluşturmaya çalışırken yaptığı kıyaslamayı yakışıksız bulduk." diyen Av. Bozkurt,  "Milli Eğitim sistemini bilimsel olarak ele alır, buna göre düzenlemeler yaparsınız. Başka saiklerle, duruma göre, kendi şartlarınıza göre hareket ettiğinizde olacağı tam da budur." dedi.

Av. Bozkurt, "Hukukçular konuşurken, yazarken, karar verirken azami dikkati göstermek ve hukuk çerçevesi içerisinde hareket etmek zorundadırlar" uyarında bulundu ve "Bu tip gerekçeler, kararlar, açıklamalar topluma yansıdığında adalete olan güven daha fazla aşınmaktadır. Yapılan benzetme ve kıyaslama hiç uygun değildir." sözleriyle kumarhane benzetmesinin yersiz olduğunu vurguladı.

Av. Bozkurt şöyle devam etti:
"Eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimin en üst seviyede bir kalite ile verilmesi devletin başta gelen görevlerindendir. Dershanelerin kapanıp kapanmaması ancak eğitime dair bilimsel metodlarla ve çalışmalarla,  eğitim politikası çerçevesinde kararlaştırılabilecek bir konudur. Buna dair kararlar verilirken de yasalar ve hukuk içerisinde hareket edilir. Benzetmelerle, başka amaçlarla bu işler yapılırsa başta devlet ciddiyeti ve adalet duygusu da dahil olmak üzere bir çok şeyi daha fazla aşındırıp yok etmekten başka işe yaramaz."

Barotürk
<< Önceki Haber Dershanelerin kapatılmasına ilişkin o savunmaya tepkiler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER