'Devlet başkanına Parlamento'yu fesih yetkisi verileceği' açıklaması


AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, medyada yer alan 'AK Parti'nin devlet başkanına Parlamento'yu tek taraflı fesih yetkisi vereceği' ile ilgili teklif haberlerini yalanladı. Bir haber ajansında AK Parti'nin anayasa çalışmalarında 'başkana Parlamento'yu tek taraflı fesih yetkisi' vereceğine ilişkin haberlerin gerçekle bağdaşmadığını belirten Gül, "Eski dönemde alışık olduğumuz, üst düzey bir AK Parti yöneticisi diye ifade edilerek yanlış bir haber yapılmıştır. AK Parti olarak önerdiğimiz 2011 çalışmasındaki model karşılıklı fesih öngören bir modeldi. Tek taraflı bir, Parlamento'yu fesih anlamında bir çalışma yoktur. Bizim sivil demokratik anayasa çalışmamızı da manipüle etmeye ve bu anlamda farklı yönlere çekmeye yönelik bu tür haberlerin gerçek dışı olduğunu ifade etmek isterim." açıklamasını yaptı.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve AK Parti milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Bir haber ajansında, AK Parti'nin anayasa çalışmalarında 'başkana tek taraflı fesih yetkisi, Parlamento'yu fesih yetkisi' verildiğine ilişkin birtakım haberlerin yer aldığını belirten Gül, "Bu haberlere de eski dönemde alışık olduğumuz üst düzey bir AK Parti yöneticisi diye ifade edilerek yanlış bir haber yapılmıştır. AK Parti önerdiğimiz 2011 çalışmasındaki model; karşılıklı fesih öngören bir modeldi. Tek taraflı bir parlamentoyu fesih anlamında bir çalışma yoktur. Bizim sivil demokratik anayasa çalışmamızı da manipüle etmeye ve bu anlamda farklı yönlere çekmeye yönelik bu tür haberlerin gerçek dışı olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

Gül, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapılacağı yönünde haberler var. AK Parti'nin bu konuda bir tasarrufu olacak mı?" sorusuna Gül, "Bizim şu anda Anayasa Mutabakat Komisyonu'yla ilgili bir süreç var. Partiler, Meclis Başkanımızın çağrısına cevap verecekler. Mutabakat komisyonu kurulursa bu konuda bizim yargı ile ilgili önerilerimizi masaya getireceğiz. Ama malum bu tür değişiklikler bir Anayasa değişikliği ile söz konusu olur. Anayasa çalışmamızda bu anlamda doğrudan millete bağlı seçilmiş başkan ve Meclis tarafından seçimi daha fazla önceleyeceğimiz bir Anayasa Mahkemesi çalışmamız var. Bunlar için Anayasa değişikliği gerekiyor. Şu anda bizim bu anlamdaki çalışmalarımız sivil, demokratik bağımsız bir yargı çerçevesinde yapacağımız çalışmanın içinde olacak. Şu an için herhangi bir çalışma yok. Anayasa çalışması içinde bu konu ile ilgili önerilerimizi paylaşırız." cevabını verdi.

"ANAYASA ÇALIŞMASINA VEKİL DESTEĞİ 400 BİLE ÇIKSA MİLLETE MÜRACAAT EDİLMESİ LAZIM"

"CHP'den yapılan açıklamalar olumsuz görünüyor. CHP'den olumsuz bir yanıt gelirse ne yapacaksınız? Referandum söz konusu mu?" sorusuna Gül, "AK parti olarak kendi irademizi hiçbir organ ve hiçbir partiye ve düşünceye ipotek etmeyiz. Bizim duruşumuz nettir. Bu çerçevede MHP'nin de CHP'ye kendi iradesini bağlaması da bir özgün duruş anlamında olmadığını ifade etmek isterim. CHP'nin kendi tavrı Anayasa çalışmalarında aslında yeni bir anayasa yapımı değil mevcudu korumaya yönelik bir tutum içinde olduklarını gördük. Madem yeni anayasayı yapmaya niyetiniz yok neden bu milleti yordunuz, neden komisyona 3 üye gönderdiniz. Toplantının üçüncü oturumunda komisyonun adını konuştuğumuz bir yerde CHP'nin masadan kalkması anayasa yapma yönünde bir niyetinin olmadığın göstermekti. CHP eski alışkanlıkları ile mevcudu koruma hatta daha geriye gitme anlamında haksız bir demokrasi modeli peşinde. Yeni şeyler duymaktan korkan, yeni modellerden çekinen, ürken bir CHP var. Önereceğimiz model demokratik bir sistem olan yürütme modeli. Bağımsız yargı ve insanı merkeze alan bir anayasa; 'bizim çizdiğimiz çerçeve dışında hiçbir şeyi konuşmayız' diyen dikta edici bir tavır. CHP'ye yakışan ama demokratik toplumlarda yakışmayan bir tavır, CHP eğer katılmazsa MHP'nin içinde bulunduğu 3 parti ile çalışmayı sürdüreceğiz. MHP kendisini CHP'nin vagonu olarak değerlendirirse kendi taktirleridir. Partimizde mutfağımızı oluşturduk. Yetkin hukukçular ve siyaset adamları ile iyi bir çalışmayı ortaya koyacağız. Anayasa 175. madde, Anayasa'nın nasıl yapılacağı ifade edilmiş, düzenlenmiş. Kendi önerimizi Meclis'e sunarız. Anayasa Komisyonu'ndan geçer, TBMM'nin 550 vekilin takdirine sunacağız. Öyle sivil demokratik bir anayasa yapacağız ki inanıyorum ki Meclis'te milletvekillerimizin hangi partiden olursa olsun bizim önerimize destek vereceğine inanıyorum. Bu her halükarda siyaset, demokrasi halk için yapılır. Sonuçta tercihin millete bir şekilde ulaştırılması gerek. Kaç çıkarsa çıksın, 400 bile çıksa milletvekili desteği ya da bu anlamda oyu olsa da millete müracaat edilmesi lazım. Son tahlilde milletin vereceği kararı ne yönde olursa AK Parti olarak o yönde siyasetimizi ve yasa çalışmalarımızı yapacağız." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Devlet başkanına Parlamento'yu fesih yetkisi verileceği'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER