Devlet Tiyatroları, grev yapılacağı haberini yalanladı


Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında yer alan grev yapılacağına ilişkin haberleri yalanladı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluşu Hakkında Kanun hükümleri gereğince tüzel kişiliğe haiz kamu kurumu olan DT'nin süreçle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının herhangi bir ilgisi bulunmadığına işaret edilerek, bu sebeple, Bakanlığın toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yanaşmadığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının vermiş olduğu yetkiyi tanımadığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Haberde bahsedilen personel, 2010 yılından itibaren, 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluşu Hakkında Kanunun 5/c maddesinde belirtilen pozisyonlar karşılık gösterilmek suretiyle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 7 inci maddesi ve Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, azami 300 gün yevmiye ödenmek suretiyle 11 aylık süreli sözleşme yapılarak istihdam edilmektedir. Maliye Bakanlığınca vize edilen III sayılı cetvelde de bu unvanlar açıkça belirtilmektedir. Sendika üyesi personel ile aynı statüde çalışan personelin açtığı davada mahkemece taraflar arasında imzalanan sözleşmenin idari nitelikte sözleşme olduğu ve ilişkinin statü hukukuna dayandığı belirtilerek, iş mahkemesinin görevsizliğine karar verilmiş bu karar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşmiştir. Anılan mahkeme kararı ve ilgili personelin istihdam şekli sebebiyle, işçi sendikasına üye olup olamayacakları konusunda, Çalışma Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına görüş sorulmuş, yetki belgesinin iptali istemiyle de Ankara İş Mahkemesine dava açılmıştır."

Sendika yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ve ilgili tutanaklarda, personelin işçi sendikasına üye olup olamayacakları konusunun kesinlik kazandıktan sonra toplu iş görüşmelerine devam edileceğinin bildirildiği, bu durumun arabulucu safhasında da açıkça belirtildiği, ancak buna rağmen sendikanın uzlaşmaz bir tavır sergilediği kaydedildi.

DT açıklamasında, "Grev kararı ile ilgili Genel Müdürlüğümüze tebliğ yapılmadan önce basına demeç verilmesinin, çalışanların hakkını korumaktan ziyade kurumu yıpratmaya yönelik olduğu açıkça görülmektedir. Yeterli araştırmaya dayanmaksızın yapılan gerçekdışı haberler de kamuoyunu doğru ve tarafsız bilgilendirmekle görevli basın organlarının ilkeleriyle bağdaşmamaktadır." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber Devlet Tiyatroları, grev yapılacağı haberini yalanladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER