Dışişleri: 1915 olaylarının Holokost ile bir tutulamayacağı tescil edilmiştir


Dışişleri Bakanlığı, "Fransa Anayasa Konseyi'nin, bir Fransız vatandaşının Holokost'un inkarını cezalandıran "Gayssot Yasası"nın iptali talebiyle yaptığı başvuruyla ilgili olarak 8 Ocak 2016 tarihinde açıkladığı ret kararıyla, 1915 olaylarının Holokost (Yahudi soykırımı) ile bir tutulamayacağı bir kez daha tescil edilmiştir." açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili bakanlığın internet sitesinden açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Konsey, 1915 olayları ile Holokost arasında benzerlik bulunduğu ve Holokost'un inkarı cezalandırılırken 1915 olayları açısından bu yönde bir düzenleme olmamasının eşitlik ve ayrımcılık yasağı ilkelerine aykırı olduğu yönündeki iddialara itibar etmemiştir." dedi.

Bilgiç, şöyle devam etti:

"Fransa Anayasa Konseyi'nin bu konuda hukuku ve ifade özgürlüğünü esas alan yaklaşımı herkesçe malumdur. Konsey'in 1915 olaylarına ilişkin soykırım iddiasının sorgulanmasının cezai yaptırıma tabi tutulması amacıyla hazırlanan bir yasa tasarısını 2012 yılında iptal ettiği hatırlanacaktır. Konsey söz konusu yeni kararıyla, tarihin ve hukukun siyasi amaçlarla istismarına yine karşı durmuştur.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de "Perinçek-İsviçre" davasında 1915 olaylarını meşru bir tartışma konusu olarak tanımlayıp ifade özgürlüğünün koruması altında olduğuna karar verdiği ve 1915 olayları ile Holokost arasındaki tarihsel ve hukuki farklılıkların altını çizdiği hatırlanacaktır.

Fransa Anayasa Konseyi'nin kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde elde edilen hukuki kazanımı pekiştiren önemli bir gelişme olarak görüyor ve karardan gerekli derslerin çıkarılacağını ümit ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Dışişleri: 1915 olaylarının Holokost ile bir tutulamayacağı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER