DİSK: Asgari ücret bin 900 TL olmalı


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretin bin 900 TL olması gerektiğini söyledi. Kamuoyunda dile getirilen bin 300 TL asgari ücretin açlık/yokluk sınırının dahi altında olduğuna dikkat çeken Beko, "DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı bin 393 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 403 TL'dir. Yani bin 300 TL asgari ücret açlık sınırının altındadır ve açlık sınırının altındaki asgari ücret cinayettir." dedi.

'Kârlar azami, ücret neden asgari' konulu basın açıklaması yapan DİSK Başkanı Beko, bir hanede 3 kişi çalışmasına rağmen yoksulluk sınırının aşılamadığına dikkat çekti. IMF'nin Türkiye için 2015 yılı kişi başına düşen milli gelirin tahmini olarak aylık 2 bin 129 lira olarak açıkladığını kaydeden Kani Beko, bu rakamlara rağmen 4 kişilik asgari ücretlinin evine kişi başına milli gelirin birinden birinin bile bu düşmemesini çarpıcı olarak yorumladı.

Sermaye temsilcilerinin son dönemde yaptığı açıklamalarla başka ülkede yaşıyormuş izlenimi vermesinden yakınan Beko, "Bu ülkeyi bilmeyen birisi çalışma saatlerinin en uzun olduğu, sendikalaşmanın en düşük olduğu, her yıl yaklaşık 2 bin işçinin öldüğü ve ucuz emek politikalarının geçerli olduğu bir ülkede yaşadığımıza ihtimal vermez." ifadelerine yer verdi.

Asgari ücret açısından Türkiye'nin Avrupa'nın üstünde olduğu tespitinin tamamen hayal ürünü olduğunu vurgulayan Beko, açıklamasına şöyle devam etti: "Avrupa'da asgari ücret bakımından 3 ayrı lig vardır. Birinci ligde Belçika, Fransa gibi asgari ücretin bin Euro'nun üzerinde olduğu ülkeler vardır. İkinci ligde Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi asgari ücretin 500 ile bin Euro arasında değiştiği ülkeler bulunmaktadır. Türkiye bu sıralamada üçüncü ligde Bulgaristan, Slovenya, Romanya, Makedonya gibi asgari ücretin 500 Euro'nun altında olan ülkeler sıralamasındadır. Bu manzara ortada iken sermaye temsilcileri asgari ücretten 'yük' olarak bahsetmekte, yükün paylaşılmasını istemektedir."

Son olarak ülkede baskıcı bir rüzgarın hakim olduğundan bahseden Beko, "Tüm muhaliflerin, medyanın, farklı düşünen herkesin susması isteniyor. Susmayanlar bombaların, sansürün, ev baskınlarının, tutuklamaların hedefi oluyor. Böylesi bir iklim, asgari ücret, sendikalaşman ve iş güvencesi gibi hayati taleplerin dile getirilmesini zorlaştırmaktadır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber DİSK: Asgari ücret bin 900 TL olmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER