Doğal taş sektörü blok mermer satışıyla büyüdü


Mermeri blok sattıkları gerekçesiyle eleştirilmekten yakınan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, sektörün bu yolla büyüdüğünü söyledi. Kahyaoğlu, "Eğer Türkiye doğal taş sektörü blok ihracatı yapmasaydı bu kadar fazla büyüyemezdi." dedi.

Dünyada ilk kez Bursa'da düzenlenen Blok Mermer Fuarı'na katılan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, sektörün durumunu ve geleceğini değerlendirdi. Türkiye'de 1984 yılında 9,6 milyon dolarlık bir sektör olan Mermer ve Doğal Taş sektörünün çok büyüdüğünü anlatan Ali Kahyaoğlu, "Yıllık 350 metreküp üretim yapan bir ocak Türkiye'nin en büyüğüydü. Bu gün 350 metreküp yıllardan aylık 8-9 bin metreküpe çıkan ocaklardan bahsediyoruz. Fuarlardan bahsediyoruz, çok gelişti." dedi.

Eskiden İtalya'ya fuar için gittikleri zaman stant dahi kuramayıp mermerleri yerlere koyduklarını hatırlatan Kahyaoğlu, "Bazen TIR gelmezdi, iki gün boş beklerdik, fuarda çadırda kalırdık. Türkiye doğal taş sektörü bu süreçte o kadar hızlı büyüdü ki, hatta Türkiye'nin de önüne geçti." şeklinde konuştu.

2002 yılında acil eylem planı olarak mermerin belirlenmesine rağmen hiçbir desteğe gerek kalmadan çok büyük gelişme gösterdiğini anlatan Kahyaoğlu, şöyle devam etti: "İhracatımız Türkiye ihracatının önünde gitti. Geçenlerde bir hesap yaptık ve Türkiye'nin ihracatının çok üzerinde büyümüş doğal taş sektörü. Belki de 1,5 mislinden daha fazla büyümüş. Bu da şunu gösteriyor ki bizim sektörümüzü çok cefakar ve vefakar bir topluluk. İnanılmaz zor şartlarda, zor doğal şartlarda, bazen de bürokrasi zorluklarında bu sektör hizmet veriyorlar."

ÇİN OLMAZSA BİZ BU FUARLARDA OLAMAZDIK

Buralara gelmenin kolay olmadığının altını çizen Ali Kahyaoğlu şunları söyledi: "Sektör geçen yılı, 2014 yılını 2 milyar doların üzerinde bir doğal taş ihracatı ile kapattı. Bu sektör 2002 yılından bu yana sadece 2008 yılında bir değer kaybı yaşadı. O da dünya krizi vardı, ikinci dönemde bu yıl oldu. 2015 yılında ilk defa bir düşüş yaşıyoruz. Düşüşümüz Türkiye'nin ihracatından biraz daha fazla. Çünkü bizim en büyük alıcımız Çin. Şu an burada yapılan fuarın esas mimarı Çin. Çin olmazsa burada hiç birimiz bu fuarda olmazdık."

MERMERİ BLOK SATMASAK BU KADAR BÜYÜYEMEZDİK

Mermeri blok sattıkları için eleştirildiklerini aktaran İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Şunu söylemek istiyorum ki; eğer Türkiye doğal taş sektörü blok ihracatı yapmasaydı bu kadar fazla büyüyemezdi. Yapmasının bir nedeni de Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke, hemen tüm ocaklarımızda ki doğal taşlarımızın yüzde 80'ine varan kısmı sakat taşlar diyoruz. Çin, bizim için bir kurtuluş, Çin bizim için yükseliş, Çin bizim için bir devrim oldu. Türkiye'de ki bütün doğaltaş yatırımcılarımızı Çin'in sayesinde dünyaya açılır hale geldiler. İnşallah bu sektör Türkiye'nin cari açığını kapatmaya devam edecektir."

CİHAN
<< Önceki Haber Doğal taş sektörü blok mermer satışıyla büyüdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER