DSP'li Çakmak: Kriz çözülmezse turizm ve örtüaltı sebze ihracatımız dibe vurar

DSP'li Çakmak: Kriz çözülmezse turizm ve örtüaltı sebze ihracatımız dibe vurar

DSP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, sınır ihlali gerekçesi ile başlayan Rusya ile Türkiye arasında gerginliğin en fazla turizm, örtüaltı tarım ürünleri, narenciye, tavukçuluk ve inşaat sektörüne zarar vereceğini söyledi.

İki ülke arasında siyasi gerilimin bir an önce sona ermesi gerektiğinin altını çizen Çakmak, "Tansiyon düşmesi gerekir. Önümüz kış çift taraflı zararımız olur. Örtüaltı sebze ve meyve ihracatının durması nedeniyle Antalya çiftçinin ürünü serada çürümeye mahkum olur. Turizmde de önümüzdeki bir ay 2016 turizm sezonunu şekillendirecek. Kriz bitmezse 2016'da bu senede olduğu gibi turizmde kayıp bir yıl olabilir. " dedi.

Türkiye-Rusya'nın son 20 yıldır Antalya bölgesinde aktif turizm ve örtüaltı sebze ve meyve ihracatında kardeş ülke olduğunu belirten Çakmak, bu sene Antalya'ya gelen Rus turist sayısında yüzde 20'lik düşmenin turizm gelirlerinde yüzde 25'lik azalmasına neden olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

İki ülkeler arasında krizlerin aşılmasında her zaman diplomasinin önemli olduğunu vurgulayan Çakmak, kriz kısa sürede çözülmezse Türk ekonomisinin zarar göreceği bundan da en fazla dar gelirlinin etkileneceğinin altını çizdi.

Rusya'nın Ukrayna Kırım'ı kendi topraklarına katması sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ambargosu sonrası narenciye ve örtüaltı sebze ve meyve alımını Türkiye'de Antalya, Mersin, İzmir ve Adana'dan yaptığını Antalya'nın bunda payının yüzde 34 olduğunu ifade etti.

Kriz önümüzdeki 2 hafta içinde çözülmezse önümüzdeki ay Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (FED) faiz arttırımı ile birlikte doların 3,5 lira seviyesine ulaşabileceğine dikkat çeken Çakmak, şu ifadeleri kullandı: "Bu kriz ekonomimizi sarsmadan kısa sürede çözülmeli. Bu kriz kısa sürede çözülmezse Antalya ekonomisi hem turizm hemde narenciye ve örtüaltı sebze ve meyve ihracatında sıkıntıya girecektir. Antalya'da 2016 turizm sezonu tehlikeye girmemesi için sorun 20 gün içinde tatlıya bağlanmalı. Bu konuda siyasilerin susması diplomasinin konuşması gerekir. Hamasi nutuklar değil, reel ayakları yere sağlam basan politikalara ihtiyacımız var. Acı bir gerçek ki doğal gazda hem Rusya hemde İran'a bağımlı bir ülkeyiz. Doğal gazı sadece ısınma olarak düşünmemek gerek. Sanayimiz doğal gazla çalışıyor. Doğal gazın bir kaç gün vanasının teknik işler denilerek kapatılması bile ihracatımızı sarsar." CİHAN
<< Önceki Haber DSP'li Çakmak: Kriz çözülmezse turizm ve örtüaltı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER