ABD, Suriye'yi nasıl vurur?

ABD, Suriye'yi vuracak mı? Bu soru ABD yönetiminde ciddi olarak tartışılıyor.

ABD, Suriye'yi nasıl vurur?

  • Suriye'de kimyasal saldırı bardağı taşırdı
  • New York Times: Obama yönetimi 3.5 saat müdahaleyi tartıştı
  • 'Suriye'ye füzelerle veya uçaklarla müdahale gelebilir'
  • 'Net karar alamayan Obama, hedefleri güncelleme talimatı verdi'

Başkent Şam’ın banliyölerinde gerçekleşen kimyasal saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler’den bir resmi soruşturma kararı bile çıkmamış olması BM’nin saygınlığına büyük darbe vururken Irak savaşına BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan giden ABD’nin Suriye konusundaki tavrı da eleştirilmişti. Başkan Obama’nın bundan 1 yıl önce ‘Kimyasal silahlar kırmızı çizgimizdir’ dediğini hatırlatan Esed muhalifleri ABD’nin bu son saldırıda ölen 1400 kişiye rağmen halen sessiz kalmasına ağır tepki gösterdi. 

Vatan Gazetesi'nin derlediği habere göre ABD’nin saygın gazetesi New York Times, Obama yönetiminin Suriye konusunda büyük bir ayrılık yaşadığını yazdı. Habere göre kimyasal katliamın ardından Beyaz Saray’da 3.5 saat süren bir zirve gerçekleştirildi. Bu toplantıda Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon masaya yatırıldı.

‘Delilik olur’

Seçenekler arasında Akdeniz’de bulunan iki destroyer gemisinden fırlatılacak Tomahawk füzeleriyle Suriye içinde askeri hedeflerin vurulması, İncirlik başta olmak üzere çevre ülkelerdeki Amerikan hava üslerinden kalkacak savaş uçaklarıyla bir hava bombardımanı yapılması gibi saldırılar yer aldı. Öncelikli olarak kimyasal silah depoları, kimyasal başlıklı füzeler ve bu füzelerin fırlatılması için kullanılan sistemler, askeri havaalanları ve iletişim altyapısını vurulması tartışıldı. Obama kabinesinden bazı isimler sert bir askeri müdahaleyi savunurken diğerleri ise Suriye’nin İran ve Hizbullah bağlantıları ve Esad rejimine Rusya ve Çin’in verdiği desteği göz önünde bulundurarak bunun ‘delilik’ olacağını savundu. Saatler süren tartışmanın ardından bir uzlaşma çıkmadı. Ancak Obama, Pentagon’a Suriye’de vurulması muhtemel hedeflerin listesini güncelleme talimatı verdi.

<< Önceki Haber ABD, Suriye'yi nasıl vurur? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER